Hovedinnhold

- Han er offer for en intern maktkamp

SPARKET: Finn Grønseth er sparket som generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) etter 20 år. Grunnen er at han beskyldes for å ha lånt ut foreningens penger til sine nærmeste. Foto: Scanpix
SPARKET: Finn Grønseth er sparket som generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) etter 20 år. Grunnen er at han beskyldes for å ha lånt ut foreningens penger til sine nærmeste. Foto: Scanpix
(VG Nett) Den nylig sparkede generalsekretæren i LHL beskyldes for å ha lånt ut millioner av foreningens kroner til familien. Selv hevder han det er personer i foreningen som har vært ute etter ute etter å ta ham.

Finn Grønseth ble i går avsatt som generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) og en ekstern granskningsrapport er oversendt Økokrim.

Nå slår Grønseth hardt tilbake via sin advokat Jan Fougner.

- Han er meget kritisk til hele granskingen, og mener at den er satt i gang som resultat av en intern maktkamp i foreningen, sier Fougner til VG Nett, og sier han føler det er personer i foreningen som har vært ute etter å ta ham.

VG Diskuter: Vil LHL klare å gjenoppbygge tilliten?

Granskningsutvalget har jobbet i fire måneder og avdekket ukultur blant flere sentrale skikkelser i foreningen.

- Foreningen er hans livsverk og han er veldig kritisk til hele rapporten. Han har ønsket å finne faktum, men han har blitt nektet å møte styret i går og han har blitt nektet at hans revisorer går gjennom materialet. Her har foreningen tilsidesatt alle elementære krav til rettssikkerhet og saksbehandling, sier Fougner.

- Pengene kunne blitt brukt til forebyggende arbeid

Påstandene avvises på det sterkeste av fungerende styreleder i LHL, Roger Gudmundseth.

- Han har gjennom hele prosessen hatt full anledning til å gi uttrykk for sine oppfatninger. Han har etter at rapporten ble ferdigskrevet fått rikelig og rimelig tid til å vurdere det som står vedrørende sine forhold. Til tross for det kommer de med tilsvar som ikke berører de faktiske forhold i rapporten, tordner Gudmundseth.

Han mener Fougner nå driver med taktikeri.

- Det jeg nå opplever at Fougner nå viderefører i media, er en type prosess og prosedyre for å skape seg poenger frem mot de møter som vi forutsetter å få med Finn Grønseth og hans advokat, sier han.

Hva mener du om saken? Benytt kommentarfeltet nederst i artikkelen

Ifølge Gudmundseth er det to millioner kroner som har blitt borte - penger som skulle brukes til inntekt for hjerte- og lungesaken.

- Det er klart at de pengene som er borte de har forhindret oss i å gjøre mer enn det vi har gjort, det sier seg selv. De kunne vært brukt på tiltak til beste for enkeltindivider i forebyggende arbeid, sier han.

- Nektet egen granskning

Fougner hevder derimot Grønseth har brukt pengene i foreningens interesse.

- Han mener at alt som er skjedd i foreningens interesse og at alt har vært godkjent av styret. Dette har han ønsket å få dokumentert med egne revisorer men har blitt nektet det, sier Fougner.

Gudmundseth ønsker ikke å gå inn på de konkrete enkeltsakene utover det sammendraget av granskningsresultatet som er offentliggjort på LHLs hjemmesider.

«Når det gjelder disposisjoner knyttet til generalsekretær, er det fremkommet transaksjoner og handlinger som synes å være uvedkommende for de virksomheter han var satt til å lede. Dette gjelder blant annet lån til og betaling av driftsutgifter for selskap eid av nærstående. Omfanget er i størrelsesorden vel 2 millioner kroner» heter det i sammendraget.

Ifølge Aftenposten skal formuleringen «nærstående» i denne sammengengen dreie seg om Grønseths familie.

- Formidabel oppgave å gjenreise tilliten

Gudmundseth sier foreningen nå har en stor jobb foran seg med å gjenoppbygge tilliten blant befolkningen.

- Vi har en formidabel jobb fremover ved å gjenskape den tillitten som LHL har hatt i storsamfunnet, og den jobben er vi beredt til å ta, sier han.

Selv dem som varslet om det de mente var kritikkverdige forhold i LHL har ikke fått sett hele granskningsrapporten som er oversendt Økokrim.

- Vi finner at de forhodene vi tok opp er gransket. Nå kjenner ikke vi detaljene av granskningsrapporten og har pr i dag ikke gikk noen tilgang på den, men vi føler at de forholdene vi har påpekt har blitt tatt opp, sier Bjørn Frydenborg til VG Nett.

- Håpet Grønseth ikke var en del av det

Han er en av de som varslet om forhold de mente var kritikkverdige, men avviser at det var noen som helst agenda å angripe Grønseth.

- Den gangen vi meldte gjorde vi det jo til Grønseth og to andre av ledere som satt på toppen, så sånn sett tok ikke vi stilling til om han var en del av det. I utgangspunktet håpet vi at han ikke var det i og med at vi gikk den veien, sier han.
Han sier at de varslet om flere ting, uten å ville gå konkret inn i enkeltsaker.

- Det gikk på LHLs økonomi, etikk og moral, og det med habilitet, konsulentbruk og etterlevelse av de tingene vi har lagt som retningslinjer, sier han.

Grønseth har en fortid som statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet og har vært generalsekretær i LHL i 20 år før han i går ble avsatt.

Det er Grønseth selv som har ønsket å kommentere saken via sin advokat.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse