Hovedinnhold

Raser mot nedgradering av fødselstilbud

PROTESTERER: Bente Øien Hauge mener det ikke er belegg for å si at det er dårligere kvalitet på små fødeavdelinger. Foto: Privat
PROTESTERER: Bente Øien Hauge mener det ikke er belegg for å si at det er dårligere kvalitet på små fødeavdelinger. Foto: Privat
(VG Nett) Bente Øien Hauge ved Folkebevegelsen for lokalsykehusene raser over at Sonja Sjøli (H) i går stilte seg bak rapporten som oppfordrer til nedgradering av fødeavdelingene i distriktene.

Denne saken handler om:

Hauge jobber mot at fødeavdelinger på små lokalsykehus skal nedgraderes til jordmordrevne fødestuer, slik Sjøli i går argumenterte for.

Sjøli, som sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, mente kvaliteten er i ferd med å bli for dårlig på små fødeavdelinger og at det derfor er bedre å nedgradere dem til fødestuer for å sikre et godt fødselstilbud på små steder. Dette er Hauge sterkt uenig i.

- Det at hun gir inntrykk av at det er farlig å føde på små fødeavdelinger synes jeg er veldig uredelig. Hun har ikke belegg for det, og det er ikke belegg for det i rapporten som har blitt lagt frem, sier Hauge til VG Nett.

Det ble fredag lagt frem en sluttrapport fra de tidligere medlemmene av Nasjonalt råd for fødselsomsorg, der helseministeren ble beskyldt for å holde liv i for mange små fødeavdelinger. Rådet gikk av i protest i 2007.

- Rapporten er en krampetrekning

VIL HA SVAR: Sonja Sjøli (H) vil ha svar fra Helseministeren på hvorfor ikke omleggingen i fødselsomsorgen er gjennomført. Bente Øien Hauge er en av dem som kjemper for å beholde fødeavdelingene i distriktene. Foto: Scanpix
VIL HA SVAR: Sonja Sjøli (H) vil ha svar fra Helseministeren på hvorfor ikke omleggingen i fødselsomsorgen er gjennomført. Bente Øien Hauge er en av dem som kjemper for å beholde fødeavdelingene i distriktene. Foto: Scanpix

Pål Øian, som sto bak rapporten som tidligere leder for rådet, fortalte VG Nett i går at det er vanskelig å skaffe kompetanse til fødeavdelingene i distriktene og at det derfor går ut over kvaliteten.

- Man kan ikke bare slenge om seg med sånne påstander for å bekrefte sitt eget virkelighetsbilde. Rådet var på vikende front og satt på oppsigelse. Dette er en siste krampetrekning, sier Hauge.

Rådet støttet opp om et stortingsvedtak fra 2001 der det ble vedtatt å ha tre nivåer innenfor fødselsomsorgen, der jordmordrevne fødestuer er ment å være tilstrekkelig på steder med få fødende i året.

- Det er et premiss i denne debatten at du skal kunne velge ut de som vil få komplikasjoner og sende dem til sykehus, og at andre kan føde der det bare er jordmor. Dette er det faglig uenighet om. Jeg kjenner selv til mange eksempler på at det har oppstått komplikasjoner der det ikke var forventet, sier Hauge.
Hennes organisasjon har vært i flere møter med departementet for å fremme sitt syn på fødetilbudet i distriktene.

- Får mange fødsler i busslommer

KOM MED INNSPILL: Bente Øien Hauge og Folkebevegelsen for lokalsykehusene har jobbet for å beholde fødeavdelingene i distriktene. Her i et møte med departementet i 2004. Foto: Scanpix
KOM MED INNSPILL: Bente Øien Hauge og Folkebevegelsen for lokalsykehusene har jobbet for å beholde fødeavdelingene i distriktene. Her i et møte med departementet i 2004. Foto: Scanpix

Hun bor selv i Lærdal der omleggingen fra fødeavdeling til fødestue er delvis gjennomført. Dette mener hun medfører at fødende med komplikasjoner nå må fraktes 14 mil.

- Hvis en kvinne trenger hjelp skal hun spennes fast under fødselen og transporteres 14 mil for å få smertelindring som epidural. Det er for dårlig, sier Hauge som tror at Øian og Sjølis ønsker vil føre til flere dramatiske fødsler.

- Jeg vet at det er flere som har måttet føde ved fødestuen hvor de ikke rakk å dra til Førde. Du får mange fødsler i busslommer dersom Øian og Sjøli får viljen sin, sier hun.

Les også: - Skjønner ikke at helseministeren tør

Sjøli beskyldte i går helseminister Sylvia Brustad for å ikke gjennomføre omleggingen slik det ble vedtatt i Stortinget i 2001.

- Jeg synes det er meget alvorlig når fagfolk uttaler at liv kan gå tapt fordi Brustad har manglende vilje til omstilling, sier Sjøli til VG Nett.

- Uvilje mot fødestuer kan føre til sentralisering

Hun mener at dersom ikke kvaliteten opprettholdes på de små fødeavdelingene, så vil de til slutt legges ned helt, og at man derfor trenger å gå over til fødestuene for å opprettholde tilbudet.

- Hvis fødeavdelingene ikke får tilstrekkelig med kompetanse må man legge ned dem også, og det kan faktisk føre til sentralisering, dersom viljen til fødestuene ikke er der, sier Sjøli.

- Hvis det ikke blir foretatt en nødvendig omstilling vil det gi et dårligere tilbud til fødende kvinner, spesielt i distriktene, sier hun.

- Fødestue er et bra tilbud

Hun støttes av Øian, som sammen med resten av Nasjonalt råd for fødselsomsorg sa opp i protest mot det de følte var uvillighet fra regjeringen til å gjennomføre endringene.

- En fødestue er et bra tilbud. Og om man ønsker å føde på en fødeavdeling skal man selvfølgelig kunne gjøre det. Kvinner får stort sett ett eller to barn i livet, og om man da må reise litt lenger, så må det bare være fornuftig, sier han til VG Nett.

Etter Øians rapport har Statens Helsetilsyn besluttet å se nærmere på forholdene ved fødeavdelingene rundt om i landet.

Helse- og omsorgsdepartementet vil rutinemessig ikke kommentere saken mens den behandles av Helsetilsynet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse