Hovedinnhold

Mannen på bunn som 44-åring

Håret skranter, bilringene eser ut og det samme gjør dobbelthaken. Lykkefølelsen hos norske menn er aldri så lav som i 44-årsalderen.

Denne saken handler om:

En britisk og en amerikansk forsker har studert tidligere levekårsundersøkelser for 500.000 mennesker og funnet ut at livslykken arter seg som en U, og at bunnen inntreffer en gang i 40-årsalderen, skriver Adresseavisen.

Forsker Andrew Oswald har ledet undersøkelsen som er offentliggjort i tidsskiftet Social Science & Medicine.

1.191 nordmenn har vært med i de ulike undersøkelsene som er blitt analysert. Oswald sier til forskning.no at det til tross for store individuelle forskjeller er statistisk sett svært entydige funn. Og resultatene er sammenfallende i de mange landene som er med.

Rammes likt

Ifølge Oswald sier undersøkelsen lite om årsakene til at menneskers tilfredshet faller midt i livet. Det er uklart om dette er biologisk styrt eller om nedturen utløses psykisk. Det som er sikkert er at materielle goder ikke spiller inn; de velstående rammes like sterkt som andre av midtlivskrisen.

Professor i sosialmedisin, Per Fugelli, understreker at livet består av vekslingen mellom trøbbel, likevekt og lykke. Han er likevel optimist på vegne av den moderne unge mann.

- Det gleder meg å se de unge mennene med barnevogn, de som prioriterer lek, fellesskap og kjærlighet. De skaffer seg et fundament av verdier som ikke går ut på dato. Dermed blir den såkalte midtlivskrisen mye mindre dramatisk, mener han.

Ifølge forskerne rammer nedgangen i tilfredshet både kvinner og menn, og både gifte og ugifte.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse