Hovedinnhold

- Å se fotball kan drepe deg

HEFTIG FEIRING: Forskere har funnet ut at det å se på en spennende fotballkamp mer en fordobler sjansen for akutt hjertesykdom. Her jubler tyske fans etter bronse i fotball-VM på hjemmebane i 2006. Foto: EPA
HEFTIG FEIRING: Forskere har funnet ut at det å se på en spennende fotballkamp mer en fordobler sjansen for akutt hjertesykdom. Her jubler tyske fans etter bronse i fotball-VM på hjemmebane i 2006. Foto: EPA
(VG Nett) Et panel av forskere har undersøkt antallet akutte hjertesyke under fotball-VM i 2006 og funnet ut at å se på fotball bokstavelig talt kan være dødelig.

Denne saken handler om:

Forskerne undersøkte antallet hjertetilfeller i München-området under Tysklands ferd gjennom mesterskapet på hjemmebane, og har funnet at opptil tre ganger flere enn normalt fikk hjerteproblemer de dagene Tyskland spilte.

Forskerne, som har publisert tallene sine i New England Journal of Medicine, ser en klar sammenheng mellom de mest spennende kampene og akutte hjertesykdommer som hjerteflimmer og hjerteinfarkt.

Da Tyskland slo Costa Rica i den første kampen, var hjertetilfellene noe høyere enn vanlig. Det var først i den andre kampen, da Tyskland slo nabo Polen i en dramatisk kamp der vinnermålet kom helt mot slutten av kampen, at tallene steg betraktelig.

Størst økning under straffesparkkonkurranse

I Tysklands tredje kamp mot Ecuador var laget allerede kvalifisert for neste runde, og tallene var igjen lave.

I åttendedelsfinalen, da Tyskland slo ut Sverige, var kurven igjen langt over normalen, men den gikk først virkelig gjennom taket da laget møtte Argentina i kvartfinalen den 30. juni.

Der kvalifiserte Tyskland seg for en plass i semifinalen gjennom en dramatisk straffesparkkonkurranse, etter at det var uavgjort etter full tid og ekstraomganger.

Under semifinalen mot Italia var tallene nesten like høye, da Tyskland ble slått ut helt på slutten i en dramatisk kamp.

- Trenger tiltak

Tysklands seier i bronsefinalen mot Portugal ga derimot ingen tall utover det vanlige.

Forskerne konkluderer i rapporten med at folk med svakt hjerte bør ta forholdsregler før de ser spennende fotballkamper.

«Det å se på en stressfylt fotballkamp mer enn fordobler sjansen for akutte hjerteproblemer. I lys av denne risikoen, spesielt hos menn som allerede har hjerteproblemer, er behovet for forebyggende tiltak pressende.»

I underkant av 5000 pasienter ble undersøkt i studien.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse