Hovedinnhold

Slår full alarm etter sykehuskutt

ALVORLIGE KUTT: Olaug Villanger, foretakstillitsvalgt for overlegene på Rikshospitalet HF, sier kuttene som nå foretas er så alvorlige at helseministeren må varsles. Foto: Espen Braata/VG/Privat
ALVORLIGE KUTT: Olaug Villanger, foretakstillitsvalgt for overlegene på Rikshospitalet HF, sier kuttene som nå foretas er så alvorlige at helseministeren må varsles. Foto: Espen Braata/VG/Privat
(VG Nett) Legene på Rikshospitalet HF slår nå full alarm etter at de er pålagt millionkutt som de mener kan føre til helsekøer og en sterk redusering i behandlingstilbudet.

Denne saken handler om:

Olaug Villanger er foretakstillitsvalgt for overlegene på Rikshospitalet i Oslo og mener situasjonen nå er så ille at Legeforeningen må ta saken opp med helseministeren.

- Vi opplever å ikke komme i posisjon til å advare om konsekvensene for pasientbehandlingen og derfor kan vi ikke være tause lenger. Noen må si fra at det faktisk går utover pasientene fordi vi er opptatt av at pasienttilbudet ikke skal ødelegges, sier hun til VG Nett.

Les også: Kutter legestillinger

- Beinharde krav

I styreprotokollen fra Rikshospitalets styremøte den 15. januar kommer det frem at fem styremedlemmer nektet å stille seg bak kuttene som kommer i forbindelse med det stramme budsjettet for 2008.

- Det er beinharde krav og løsningsforslagene betyr en betydelig reduksjon av pasienttilbudene. Hos oss er det 350 millioner som skal spares inn til neste år, men hvis vi skal gå i balanse i 2008-budsjettet så er det behov for en kostnadsreduksjon på mellom 600 og 700 millioner kroner, sier hun til VG Nett.

- Mister kvalitet

Det er allerede besluttet å kutte 12 legestillinger og 47 øvrige årsverk. I tillegg er det forelått mange andre kutt.

- Det innebærer kraftig nedskjæringer i behandlingstilbudet, også på områder der pasienten ikke har andre tilbud i regionen, sier hun.

Hun frykter at den spesialkompetanse sykehuset har bygget opp over flere år nå skal forsvinne.

- Vi er et sykehus med spissfunksjon og topp kompetanse som det har tatt lang tid å bygge opp, som vi nå står i fare for å miste hvis innsparingstiltakene skal gjennomføres, sier Villanger.

Diskuter helsesaker her

Pasientgruppene hun mener får svekket tilbud dersom forslagene går gjennom, er mange.

- Det er foreslått nedleggelse av 20 heldøgnssenger på Klinikk for øre-nese-hals, plastikkirurgi og ortopedi der 900 pasienter ikke lenger vil få et tilbud, blant andre pasienter med godartede svulster, nedsatt hørsel, plastiske rekonstruksjoner, og pasienter med defekte kunstige ledd. Hjerte- og lungeklinikken får en reduksjon av hjertekirurgisk aktivitet, sier hun.

Les også: Risikerer millionsmell etter byggetabbe

- Barn kan rammes

Også barn kan rammes av innsparingene.

- Kirurgisk klinikk reduserer aktiviteten med inntil 20 prosent. Det betyr økte ventetider for pasienter med mage- og tarmsykdom, urologisk sykdom og barn med enklere sykdommer, sier Villanger.

I tillegg vil også pasienter med svulster og hjerneblødninger få kunne lide.

- Nevroklinikken reduserer operativ aktivitet med inntil 15 prosent, noe som vil ramme store pasientgrupper med hjerneblødning, svulster og bevegelsesforstyrrelse, sier Villanger.

- All grunn til å si ifra

Legeforeningen sier at de ser på situasjonen som alvorlig og at de angriper problemet bredt.

- Legeforeningen mener det er all grunn til å si ifra om situasjonen i sykehusene. Vi arbeider med dette både lokalt og sentralt. Det er viktig med kontakt med og informasjon fra våre tillitsvalgte, med ledelsen på sykehusene, med RHF-ene og med sentrale helsemyndigheter - og vi har jevnlig kontakt med alle - også sentrale myndigheter. Arbeidet er intensivert nå på bakgrunn av de store utfordringene, sier president Torunn Janbu til VG Nett.

Hun sier foreningen også har startet i prosjekt i forbindelse med den alvorlige situasjonen.

- Legeforeningen har også igangsatt et prosjekt for å kunne følge opp de omstillinger som foregår og for å være en viktig premissleverandør i arbeidet med å snu utviklingen i sykehusene slik at vi får en god helsetjeneste, sier Janbu.

- All akutt hjelp skal gå som vanlig

Når det gjelder situasjonen i Rikshospitalet sier hun at de har planlagt et allmøte innen kort tid for å drøfte situasjonen.

Kommunikasjonsdirektør ved Rikshospitalet HF Trine Lind, understreker overfor VG Nett at kuttene ikke betyr at døende pasienter avvises på sykehustrappen.

- Loven sier at all akutt hjelp skal gå som vanlig og pasientenes rett til nødvendig helsehjelp skal innfris, men risikoen er at det blir lengre ventetid og retten til fritt sykehusvalg blir illusorisk, sier hun.

Les også: Regionale forskjeller i kreftbehandlingen

Villanger etterlyser nå klarere prioritering.

- Avansert moderne medisin er kostbar. Når helsemyndighetene forlanger innsparing, må de også fortelle hvilken behandling vi skal slutte med. Det burde være en prioritering på toppnivå som sa noe om prioritert behandling. Nå blir sykehusene og klinikksjefene tvunget til å ta dette ansvaret og alle blir pålagt å spare etter ostehøvelprinsippet, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse