Hovedinnhold

Legemiddelindustrien granskes av EU

(VG Nett) EU mistenker brudd på konkurransereglene, og starter gransking av hele legemiddelsektoren.

Denne saken handler om:

Bakgrunnen for EUs gransking er det faktum at færre nye substanser kommer på markedet, noe som kan bety at store selskap misbruker sin stilling, sier Neelie Kroes, medlem av EU-kommisjonen med ansvar for konkurranseforhold i Europa, ifølge Dagens Medisin.

I går offentliggjorde Kroes granskningsplanene på en pressekonferanse i Brussel.

Pengesterk sektor

Legemiddelindustrien har vokst kraftig de siste årene. I fjor brukte vi

medisiner til en verdi av 16,8 milliarder kroner her i landet. Det et er en økning på 4,6 prosent på ett år.

- Vi har igangsatt denne granskingen fordi vi mener den farmasøytiske industrien ikke fungerer så godt som den burde. Patentbeskyttelsen har aldri vært strengere, men antallet nye legemidler som kommer på markedet synker og generiske produkter kommer ikke så fort på markedet som vi skulle ønske, sa Kroes.

Uanmeldte besøk

Granskingen vil finne ut av om legemiddelprodusentene kan ha avtaler seg imellom som er ulovlig i forhold til konkurranselovgivningen. De vil også se på om noen ulovlig har hindret nye selskaper adgang til markedet, skriver Dagens Medisin.

EU-kommisjonen har allerede møtt uanmeldt opp hos en rekke legemiddelfirma. Granskingen vil være ferdig våren 2009.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse