Hovedinnhold

- De har fått hukommelsestap, blødninger og har spontanabortert

ERSTATNING: Gerd Bang-Johansen varsler flere hundre erstatningskrav etter at tannhelsesekretærer hevder de har fått yrkesskader som følge av kvikksølv. Foto: Scanpix
ERSTATNING: Gerd Bang-Johansen varsler flere hundre erstatningskrav etter at tannhelsesekretærer hevder de har fått yrkesskader som følge av kvikksølv. Foto: Scanpix
(VG Nett) Tannhelsesekretærene forbereder nå flere hundre erstatningssaker mot Staten, samtidig som regjeringen i går sa de vil starte ny forskning på kvikksølvskader.

Denne saken handler om:

Leder for Tannhelsesekretærenes Forbund (ThsF), Gerd Bang-Johansen, mener hennes yrkesgruppe har blitt utsatt for store mengder kvikksølv i arbeidet slik at mange har blitt alvorlig syke.

- Det gjelder hukommelsestap, skjelvinger, fjerning av livmoren, store blødninger, spontanaborter, konsentrasjonsvansker og ufrivillig barnløshet. Vi mener at dette er veldig alvorlig, fordi vi snakker om livskvalitet. Mange er veldig syke og har blitt syke i ung alder, sier hun til VG Nett.

- Staten har et ansvar

Hun sier at det vil bli rundt 300 individuelle erstatningssaker som forbundets advokater nå arbeider med. Det er usikkert hvor store erstatninger som vil kreves.

AMALGAM: Gammelt amalgamavfall på et norsk tannlegekontor. Foto: Scanpix
AMALGAM: Gammelt amalgamavfall på et norsk tannlegekontor. Foto: Scanpix

- Det vet vi ikke, det kommer an på hvor høy eksponering og over hvor lang tid det har pågått og hvor store skadene er, sier hun.

Har du nyhetstips om helsesaker? Tips VG Netts reporter

Regjeringen sa i går ja til mer forskning på om barn av tannlegesekretærene kan ha fått skader som følge av kvikksølveksponering hos mødrene. Så langt har annen norsk forskning antydet at det kan være tilfelle.

- Vi er jo veldig glade for at statsråd Bjarne Håkon Hansen tar det på alvor og er veldig fornøyd med den oppfølgingen han nå gjør, men Staten har et ansvar for at dette ikke har kommet frem tidligere, sier Bang-Johansen.

- Glad for forbud

De største skadene skal ha rammet dem som har jobbet med kvikksølv i 1970- og 1980-årene. De siste årene har amalgamfyllinger blitt brukt mindre og mindre på tannlegekontorer, og ble forbudt fra den 1. januar i år av miljøhensyn.

- Det er vi veldig glade for, fordi det er jo tannhelsesekretærene som arbeider med kvikksølvet og får eksponeringen hver eneste dag. Det brukes ikke så mye lenger, men de har jo vært utsatt for ekstremt høye verdier i 1970- og 80-årene og hvis de da fremdeles fortsetter å bli eksponert hver eneste dag kan det være dråpen som gjør at de blir syke, sier hun.

PIONER: Tordis Stigen Klausen var en av dem som krevde erstatning på 90-tallet. Foto: Roger Neuman/VG
PIONER: Tordis Stigen Klausen var en av dem som krevde erstatning på 90-tallet. Foto: Roger Neuman/VG

Tannlegeforeningen er mot forbudet fordi de mener de ikke har vært en del av prosessen i forkant og at amalgam er nødvendig i helt spesielle tilfeller for pasienter med spesielle type tannsykdommer.

- Burde gjort noe på 70-tallet

Bang-Johansen legger mye av skylden for skadene på Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) for at de ikke varslet om de høye kvikksølvverdiene etter at de på 70-tallet startet å ta urinprøver og foreta undersøkelser.

- Vi er veldig lite fornøyde med det STAMI har gjort, de skulle ha gjort noe i 1970-årene da de tok disse urinprøvene, sier hun og viser til at man i andre land reagerte på en helt annen måte da man oppdaget skadevirkningene av kvikksølvet.

- I Norge har de ikke vært gjort noe. Det ble tatt en del blodprøver i 1970- og 80-årene der noen av prøvene viste ekstremt høye verdier. Da burde STAMI ha underrettet arbeidstilsynet som kunne gått inn og sett på forholdene og sett på tannlegekontorene. Hadde man gjort det så tidlig kunne mange av skadene vært unngått, sier hun.

Ifølge Aftenposten hadde STAMI allerede i 1973 tall som viste svært høye kvikksølvverdier, men ikke gjorde noe med det.

STAMI støtter ny forskning

Kommunikasjonsdirektør i STAMI Sture Bye sier til VG Nett at det viktigste fokuset nå ikke er det som skjedde på 70-tallet.

- Det fokuset som er viktigere i dag, er at tannhelseassistenten blir tatt på alvor og at de får en ordentlig og seriøs behandling. Den forskningen som eventuelt blir igangsatt etter at departementet nå har signalisert det, ser vi bare positivt på og vi vil så langt det går stille våre ressurser til rådighet, sier Bye.

Les rapporter om kvikksølv på STAMIs hjemmesider

Burde STAMI gjort noe annerledes i denne saken på 70-tallet?

- Da som nå så har er det ved funn utover normen vært rutine og underrette arbeidstilsynet og eventuelt foreta utluftning. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere Bang-Johansens syn, sier han.

Flere tannhelsesekretærer gikk på 90-tallet til sak om erstatning, men fikk ikke medhold fordi man mente at kvikksølvverdiene var for lave til å ha kunnet forårsake helseskade.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse