Hovedinnhold

- Sykehus-TV presser pasientene

BLIR SERIE: Serien «Sjukhuset» om livet på Akademiska Sjukhuset i Uppsala vært en suksess på svensk TV3. Nå følger norsk TV3 etter. Foto: TV3 Sverige
BLIR SERIE: Serien «Sjukhuset» om livet på Akademiska Sjukhuset i Uppsala vært en suksess på svensk TV3. Nå følger norsk TV3 etter. Foto: TV3 Sverige
Norsk Pasientforening reagerer kraftig på at livet på Akershus universitetssykehus skal bli TV-underholdning.

Denne saken handler om:

Gjennom fire episoder i uka skal dokumentarserien «Sykehuset» vise hverdagen til noen ansatte på Akershus universitetssykehus. Opptaksstart er rett rundt hjørnet, og TV3 skal starte sendingene i slutten av februar.

Konstituert generalsekretær i Norsk Pasientforening, Unni Veirød, reagerer kraftig mot TV-kanalens planer.

- Vi er sterkt imot dette. Pasienter som underholdning, det er det dette blir. Det går an å vise hva som skjer på et sykehus med skuespillere. Dette er bare en gavepakke til produsentene som får gratis skuespillere, sier hun.

- Vil føle press

Både TV3 og sykehusdirektør Erik Kreyberg Normann lover at serien skal fokusere på de ansatte, ikke pasientene.

FORSVARER SERIEN: Sykehusdirektør Erik Kreyberg Normann forsikrer at pasientenes interesser vil bli ivaretatt. Foto: VG
FORSVARER SERIEN: Sykehusdirektør Erik Kreyberg Normann forsikrer at pasientenes interesser vil bli ivaretatt. Foto: VG

Dette beroliger ikke Veirød.

Hun er redd for at pasienter kan kvie seg for å stoppe opptak de først har sagt ja til.

- Vi blir alle sårbare når vi kommer i en pasientrolle. Pasienter kommer i et avhengighetsforhold til pleiepersonell. Vi i Norsk Pasientforening er dermed redde for at pasienter blir utsatt for et utilbørlig press i en tøff situasjon. Ved at helsepersonell stiller spørsmål om tillatelse til å filme, har de jo godkjent det selv, sier hun.

Lover å sikre pasientene

Erik Kreyberg Normann sier seg helt uenig med Veirød. Han lover at Akershus universitetssykehus vil sørge for at pasientenes interesser blir satt først.

- Dette har vi tenkt grundig gjennom. Serien skal ikke gi noe press på pasientene. Vi har mer enn nok pasienter, så vi vil ikke spørre dem vi mener ikke er i stand til å vurdere spørsmålet på egne vegne. Vi vil også ta ansvar for å sikre at pasienter som har lyst men ikke burde på TV, ikke blir med, sier han.

Lite tro på angrerett

Sykehuset får ikke penger for å være gjenstand for serien. Derimot får sykehuset og hovedpersonene full rett til å nekte TV3 å bruke enkeltscener fra opptakene.

Heller ikke dette overbeviser Unni Veirød. Hun tror pasientene vil kvie seg for å stoppe opptak de først har sagt ja til.

- Folk tenker gjerne at «har du sagt A, får du si B». I tillegg vil de kanskje tenke at deres nekting vil gjøre at hele serien går i vasken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse