Hovedinnhold

Bekymret over p-pilledropp

SKEPTISK: Snakk med legen din før du slutter på p-pillen, oppfordrer seksjonsoverlege ved Rikshoptalet Rolf Kirschner. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
SKEPTISK: Snakk med legen din før du slutter på p-pillen, oppfordrer seksjonsoverlege ved Rikshoptalet Rolf Kirschner. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
I fjor falt p-pillesalget i Norge kraftig. Økte blødningssmerter, uønskede graviditeter og aborter kan bli følgene, frykter gynekolog.

Denne saken handler om:

Fra 2004 til 2006 økte salget av såkalte definerte døgndoser med rundt fem prosent hvert år. Men fra 2006 til 2007 gikk salget derimot ned med seks prosent, viser tall fra Apotekforeningen.

P-piller er likevel mest pop. Les mer her

Rolf Kirschner, seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken ved Rikshospitalet og leder av Norsk gynekologisk forening, er bekymret for nedgangen.

- Seks prosent er ganske mye. P-pillen er primært en medisin for å hindre graviditet, dempe blødninger under menstruasjonen og smerter knyttet til det. Følgene av at kvinner slutter å ta p-pillen, kan bli økt blødningsbesvær, smerter, uønskede graviditeter og deretter abort, sier han til DinSide Helse.

- Er det ikke noe positivt knyttet til en nedgang i salget?

- Jeg ser ingenting positivt i det, verken på kort eller lang sikt, sier Kirschner.

Negativ omtale

I Norge bruker rundt 300.000 kvinner p-piller, viser tall fra Statens Legemiddelverk. I alt ble det solgt p-piller for nesten 150 millioner kroner i fjor, ifølge Apotekforeningen.

Informasjonssjef i Apotekerforeningen, Jostein Soldal, mener det er vanskelig å si hva som kan være forklaringen på at det ble solgt færre p-piller i 2007 enn før.

Hva kan du om prevensjon? Ta testen her

- En mulighet kan være at det mest populære merket Trionetta ble trukket fra markedet. Men det har vært en lang overgangsperiode, og det er vanskelig å tro at kvinner slutter i stedet for å gå over til et annet merke, mener han.

- En mer sannsynlig forklaring er den negative medieoppmerksomheten i forbindelse med blodproppdødsfall som ble knyttet til p-pillen, fortsetter Soldal.

Flere aborter

I Danmark ble det oppstuss etter et innslag på danske TV2 i juni i fjor om at en spesiell p-pille forårsaker flere blodpropper enn andre piller. P-pillelarmen gikk også i Norge i vår, etter at to friske kvinner døde av blodpropp i lungene.

Les mer her: - Abortboom etter p-pillekritikk

Enkelte danske sykehus rapporterte om en nesten umiddelbar økning i aborttallene, og mange mente det hadde sammenheng med den negative medieoppmerksomheten rundt p-piller. Kirschner kan ikke si om nedgangen i salget av p-piller har hatt en slik effekt på Rikshospitalet.

- Legene spør ikke direkte om kvinnene som tar abort, nylig har sluttet på p-pillen. Det er heller ikke gjennomført noen systematisk undersøkelse på dette. Men vi gjennomfører stadig en del aborter her, sier han.

- Overser positive effekter

Kirschner har også størst tro på at det er den negative medieoppmerksomheten som er årsaken til at kvinner slutter på p-pillen.

- Det er stadig vekk p-pillens negative effekter som blir dratt fram, mens de positive egenskapene blir oversett. Media må bli flinkere til å objektivisere og nøytralisere informasjonen, mener gynekologen.

Han har en klar oppfordring til både kvinnene som allerede har sluttet å bruke p-piller og de som vurderer å slutte.

- De som har sluttet, bør gå over til annen trygg prevensjon. De som tenker på å slutte, bør kontakte legen for å få en grundig konsultasjon først.

Les også: «P-pille» uten bivirkninger

Saken er levert av DinSide Helse.

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse