Hovedinnhold

Hopper høyt for sunnere barn

REYKJAVIK (VG) Her er en ekte superhelt! Magnus Scheving, alias Sportacus, har fått islandske barn til å velge frukt og vann fremfor sjokolade og brus.


- Det fantes ingen sunne forbilder for små barn. Det ville jeg gjøre noe med, forklarer Magnús Scheving (40).

Alle islandske barn kjenner ham som superhelten Sportacus fra Latibær, eller LazyTown. Gjennom ti år har hans splitthopp og ablegøyer inspirert ungene på sagaøya til å velge grønnsaker og frukt i stedet for sukkertøy, til å bevege seg mer, til grundig tannpuss og til å legge seg tidlig.

Det begynte med barnebøker om sunn livsstil. De ble raskt bestselgere. Deretter fulgte opptredener på skoler og i barnehager, samt et show sett av over halvparten av Islands innbyggere.

Når VG besøker studio, er Magnús Scheving og resten av gruppen bak «LazyTown» i ferd med å fullføre innspillingen av en engelskspråklig TV-serie, 34 episoder ment for et internasjonalt marked. Den er alt solgt til USA, Canada og Tyskland.

Islandske barn var prøvepublikum for tidligere variant av «LazyTown» i fjor høst. En TV-konkurranse mellom barn fra ulike distrikter førte til at brussalget på Island sank med 16 prosent i månedene som fulgte, opplyser Latibærs ledelse.

Kanskje ikke så rart at Scheving i høst fikk tildelt Nordisk Folkehelsepris. Juryen skriver:

«Overvekt blant barn er et økende problem i de nordiske landene. I prosjekt LazyTown stimuleres barn til sunne levevaner gjennom kombinasjon av lek og undervisning. Prosjektet fokuserer på bevegelsesglede og gode matvaner. Prosjekt Latibærs leder, Magnús Scheving, arbeider på en ukonvensjonell og nyskapende måte for barns helse.»

- Vi har gjort mer for helse på Island enn noen annen kampanje før oss. Og prisen betyr mye for oss, sier Scheving.

Før de første episodene ble vist på islandsk fjernsyn, fikk hvert eneste barn i landet en gratis bok der de kunne registrere aktiviteter, mat og drikke ved hjelp av klistremerker.

Foreldrene ble oppfordret til å sette opp en kontrakt med barna, slik at sunne valg gjennom en måned ble premiert. I regnskapet gir sukkertøy og brus minuspoeng, men frukt og grønnsaker - som Sportacus kaller «sportsgodteri» - lønner seg.

- Bare ved å registrere kosthold og aktiviteter, kunne foreldrene se hva barna faktisk spiste og gjorde. «Han har visst ikke spist grønnsaker på en hel uke,» eller «Hun har ikke svømt denne måneden». Dette førte til at hele familier endret kosthold og vaner, forklarer Scheving.

«LazyTown» har slått an blant barn i alle aldre. Men Scheving henvender seg helst til dem mellom fire og syv.

- Du må gi barna det beste helt fra de er små. For folk forandrer seg egentlig ikke så mye etter 13-årsalderen, mener Magnús Scheving.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse