Hovedinnhold

- Tok mandlene - kurerte ADHD

(VG Nett) 2-åringen TJ var ekstremt hyperaktiv og ble friskmeldt etter at han tok mandlene. Nå tror forskere at å ta mandlene på hyperaktive barn kan hjelpe dem til et roligere liv.

Denne saken handler om:

Som 2-åringen var den amerikanske gutten TJ ekstremt aktivt, voldelig og utagerende. Han gikk løs på husdyrene og bet voksne mennesker rundt seg, men etter å ha gjennomgått en vanlig operasjon hvor han fikk fjernet mandlene er den lille gutten blitt mye roligere, skriver AP.

Stadig flere studier viser at fjerning av barns mandler drastisk kan forbedre og i noen tilfeller kurere ekstrem hyperaktivitet. Også litt større barn med diagnosen ADHD har blitt bedre og i noen tilfeller helt friske etter at de har operert bort mandlene.

Dårlig søvn

Sammenhengen mellom betente mandler og hyperaktivitet er større enn man skulle tro.

- Snorking, rastløs søvn, søvnapné og å hive etter pusten når man sover er faktorer som vi vet ofte henger sammen med hyperaktivitet i svært små barn, forklarer psykiater Damian Parkinson til AP.

- Problemer med hovne eller betente mandler er den mest vanlige årsaken til søvnproblemer hos barna. Dermed er mandlene ofte kjernen til hele hyperaktivitetsproblemet, sier Parkinson. Han har jobbet med TJ og andre hyperaktive barn på senteret Pantano Behavioral Services i USA.

TJ hadde nesten ikke sovet i løpet av sine to første leveår. Det gjorde at han var svært stresset. Når han en sjelden gang sovnet, snorket han så mye at han begynte å blø nesebold, forteller TJs mamma til AP.

Umiddelbar effekt

Hos voksne fører tap av søvn til at vi blir trøtte og fortere slitne på dagtid, men hos små barn virker tap av søvn akkurat motsatt.

- Effekten var umiddelbar. TJ sov gjennom hele natten fra første dag etter operasjonen og han ble med en gang som en ny gutt, sier moren hans.

En studie gjort med 22 barn med diagnosen ADHD på Pantano Behavioral Services, viser at 11 av dem ble helt friskmeldt etter å ha fått operert bort mandlene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse