Hovedinnhold

Vil sikre barnemedisin

TAR GREP: Verdens helseorganisasjon (WHO) har som mål at alle barn under 15 år skal ha tilgang til nødvendig og riktig medisin. Foto: Stockxpert
TAR GREP: Verdens helseorganisasjon (WHO) har som mål at alle barn under 15 år skal ha tilgang til nødvendig og riktig medisin. Foto: Stockxpert
(VG Nett) Verdens helseorganisasjon (WHO) har startet en kampanje som skal sørge for trygg medisin til alle barn.

Denne saken handler om:

Tall fra Unicef viser at antall døde barn under fem år i år vil runde ti millioner. Halvparten av dødsfallene skyldes ifølge Unicef mangel på riktig medisin.

Nå har WHO publisert den første listen noensinne over essensielle legemidler som er tilpasset barn. Den globale kampanjen «Make medicines child size» med WHO i spissen skal sørge for sikker medisin til alle barn under 15 år.

Sterkt prioritert

The List of Essential Medicines for Children presenterer 206 legemidler som alle er garantert å være sikre for barn, og som behandler sykdommer som bør prioriteres verden over.

Det finnes i dag mange medisiner som ikke er utviklet for barn, og videre forskning på barnetilpasset medisin for tuberkulose, hiv/aids, malaria og diaré vil bli sterkt prioritert i tiden fremover. De nevnte sykdommene tar livet av flest barn før fylte fem år.

Skadelig feilmedisinering

Manglende kunnskap om riktig dosering av medisin til barn er ifølge WHO et stort problem, og konsekvensen av det er at helsearbeidere og foreldre ofte tar tilfeldige mål beregnet ut fra anbefalt voksendosering.

Tidligere studier publisert av WHO har vist at skadelig feilmedisinering skjer tre ganger så ofte hos barn sammenliknet med voksne.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse