Hovedinnhold

Uklare listeriaråd om mykost

REAGERER: - Rådene som er blitt gitt om mykost til gravide er svært uheldige, de er rett og slett misvisende, mener daglig leder ved Norsk Gardsost, Pascale Baudonnel. Foto: SCANPIX
REAGERER: - Rådene som er blitt gitt om mykost til gravide er svært uheldige, de er rett og slett misvisende, mener daglig leder ved Norsk Gardsost, Pascale Baudonnel. Foto: SCANPIX
Myndighetene gir uklare råd om mykost til gravide. Mattilsynet sa først at pasteuriserte mykoster er trygge, men mener nå at slike oster bør unngås helt.

Denne saken handler om:


Mattilsynet var blant instansene som kritiserte Rikshospitalets ledelse og sa at selv den pasteuriserte camembertosten aldri burde ha blitt servert til gravide.

Men kostholdsrådet fra Mattilsynet var annerledes før helgen. På matportalen.no, som er det offentliges informasjonskanal om mat og kosthold, sto det før helgen at kun ost laget av upasteurisert melk bør unngås av gravide.

Folkehelseinstituttets hjemmesider har ikke nevnt pasteuriserte mykoster i det hele tatt i sitt råd. Gravide bør unngå upasteuriserte melkeprodukter, var Folkehelsas råd før helgen.

- Misvisende

- Rådene som er blitt gitt om mykost til gravide er svært uheldige, de er rett og slett misvisende. Jeg har tatt opp dette med Mattilsynet i årevis. De har en oppfatning om at alt som lages av pasteurisert melk er tryggere uansett. Ved hver anledning har jeg forsøkt å få dem til å forstå at det ikke er slik for mykost og muggost, sier daglig leder Pascale Baudonnel ved Norsk Gardsost til Nationen.

Hun viser til undersøkelser i Frankrike om at listeriabakterier blir påvist like ofte i pasteuriserte og upasteuriserte produkter.

Mattilsynet forklarer endringen av sitt råd slik:

- Vurderer fortløpende

- Vi har sagt at vi vil vurdere om det rådet vi har gitt tidligere er godt nok. Nå har vi bestemt oss for å gå ut og endre rådet, sier Randi Edvardsen, seksjonssjef for animalsk mat i Mattilsynet.

I kjølevannet av listeriadødsfallene på Rikshospitalet blir alle landets sykehus og institusjoner i et brev fra helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) bedt om å gå igjennom kjøkkenrutinene umiddelbart.

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse