Hovedinnhold

Unge kjøper kreftforsikring

MANGE: Mange unge voksne har kjøpt den nye kreftforsikringen til Storebrand. På to uker har selskapet solgt ca 1000 slike forsikringer. Foto: SCANPIX
MANGE: Mange unge voksne har kjøpt den nye kreftforsikringen til Storebrand. På to uker har selskapet solgt ca 1000 slike forsikringer. Foto: SCANPIX
Storebrand vil forsikre deg mot kreft, og salget går så det suser, ifølge selskapet.

Denne saken handler om:


I løpet av de to første ukene etter at Storebrand lanserte landets første spesifikke kreftforsikring har selskapet solgt 1.000 forsikringer. Kreftforsikringen er den forsikringen som har solgt best i løpet av de to siste ukene, og innehar trolig rekorden på salg av nyinnførte forsikringer, ifølge informasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand.

Kundene er så langt både menn og kvinner, med en liten overvekt av menn. Hittil er gjennomsnittsalderen for kundene ca 40 år for begge kjønn. Den yngste kunden er 18 år. 15 prosent av kundene er under 30 år, og 15 prosent er over 50 år.

Flere kvinner kan overleve brystkreft dersom de bytter medisin underveis i behandlingen, viser en studie:

Fikk kritikk
Kreftforsikringen har klare begrensninger, og Storebrand fikk kritikk for dette tidligere i måneden, ifølge NTB. Der sa overlege og spesialist i kreftsykdommer, Torbjørn Iversen ved Radiumhospitalet, at forsikringen er unødvendig fordi det finnes gode offentlige støtteordninger.

- Jeg synes det er en dårlig forsikring, men om folk biter på, får de gjøre det, uttalte Iversen.
Sættem er ikke enig med kreftspesialisten.

- Kreftforeningen har uttalt at de hver uke snakker med personer som har fått kreft og som i tillegg til å ha en alvorlig økonomisk sykdom også sliter økonomisk, så den uttalelsen får stå for Iversens regning, sier Sættem til Mozon.no.

Les også. Færre med brystkreft:

Ikke for eldre
Kreftforsikringen gjelder bare til kunden er 67 år. Dersom den virkelig skulle ha noe for seg, burde den være tilgjengelig for alle, ifølge Iversen.

- Hvorfor gjelder kreftforsikringen bare til kunden er 67 år?

- Fordi dette er en forsikring som er ment for yrkesaktive. Det er den gruppen som har størst behov for økonomisk støtte hvis de blir alvorlig syke, sier Sættem.

Han sier et annet argument er at forsikringen også blir dyrere og dyrere ettersom alderen stiger og ville blitt svært kostbart for pensjonister. Årsaken til at prisen stiger med alderen er at hyppigheten av kreft øker med alder, ifølge Sættem.

- Når det gjelder de som er yngre enn 18 år, har vi en barneforsikring som også dekker alvorlige sykdommer som kreft, legger han til.

Les også: Tester ny kreftvaksine:

Dekker ikke hudkreft
Du kan heller ikke tegne kreftforsikring hvis du tidligere har hatt kreft eller har søsken eller foreldre som har hatt kreft før fylte 55 år. Forsikringen blir dyrere hvis du røyker, og den gjelder ikke kreft som er påvist eller har vist symptomer innen tre måneder fra forsikringen trer i kraft.

Forstadier til kreft er ikke dekket. Det er heller ikke hudkreft, bortsett fra ondartet føflekksvulst (malingt melanom). Medisinsk fagdirektør og lege Torgeir Høverstad i Storebrand forklarer hvorfor:

- Vanlig hudkreft er sjelden alvorlig og er vanligvis grei å behandle. Ondartet føflekksvulst, derimot, er en alvorlig sykdom, sier han.

Kreftforeningen får 100 kroner per solgte kreftforsikring.

Les også. Gen kan stoppe kreft:

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no.

VG er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse