Hovedinnhold

Ny måte å slanke PC-brukere:

Tredemølle som kontorstol

ØKER KALORIFORBRUKET: Forskerne fant at kaloriforbruket til testpersonene økte med rundt 100 kcal i timen ved sakte gange (1,8 km/t), sammenliknet med når de satt. Foto: Geir Carlsson/VG
ØKER KALORIFORBRUKET: Forskerne fant at kaloriforbruket til testpersonene økte med rundt 100 kcal i timen ved sakte gange (1,8 km/t), sammenliknet med når de satt. Foto: Geir Carlsson/VG
Sitter du fastlimt foran PC-en på jobb og sluntrer unna treningen? Nå har forskere gjort det mulig å slå to fluer i ett smekk!

Denne saken handler om:


Er det mulig å gå ned i vekt og komme i bedre form på jobben? Det ville amerikanske forskere finne ut. Og ved å konstruere en ny type pult har de klart å gjøre en typisk arbeidsdag til en treningsøkt.

Forskere ved Mayo Clinic i USA har bygget det de kaller en "vertikal arbeidsstasjon" - en pult som er plassert over en standard tredemølle. Det betyr at du kan jobbe ved PC-en samtidig som du får spasert en tur.

Hvis en overvektig person bruker den vertikale arbeidsstasjonen hver dag i et helt år, kan han/hun miste inntil 30 kilo, melder forskerne i tidsskriftet British Journal of Sports Medicine.

Slapp i fisken? Her er noen snarveier til en sunnere kropp!

Mist inntil 30 kilo

James Levine og Jennifer Miller fikk 15 overvektige personer til å jobbe på tredemøllepulten, og målte kaloriforbruket deres samtidig.

Forskerne fant at kaloriforbruket til testpersonene økte med rundt 100 kcal i timen ved sakte gange (1,8 km/t), sammenliknet med når de satt.

- Hvis overvektige personer kunne erstatte tiden de sitter foran en PC med å gå foran PC-en i 2-3 timer om dagen, og hvis andre komponenter av energibalansen er konstante, kan man oppnå en vektreduksjon på inntil 20-30 kilo på et år, skriver forskerne.

De legger til at innen 2010 anslås det at over halvparten av arbeidsstokken i I-land vil jobbe ved PC-er.

Visste du at dataen gjør deg dum?

- Kreativt produkt

Helse- og treningsfysiolog Halvor Lauvstad synes tredemøllen er et veldig kreativt produkt for å bekjempe overvekt og dårlig form.

- Du vil ikke bare bruke kalorier, men sannsynligvis bli ganske rå på balanse og finmotorikk, sier Lauvstad, men han tror neppe produktet blir en hit.

- Dersom jeg hadde vært produktutvikler, hadde jeg heller satset på en sitte-/liggesykkel med ryggstøtte slik at man kan sitte behagelig og tråkke rundt samtidig som man jobber. Det er litt enklere motorisk, sier han.

Rådgiver Elisabeth Møyner ved Norsk Fysioterapiforbund er også skeptisk til produktet.

- Vi er mer opptatt av å ta tilbake de hverdagslige bevegelsene, som å gå og sykle til jobben, og unngå lettvinte løsninger som å ta heisen og kjøre bil. Kondisjonen og den fysiske formen blir ikke så stor av å gå på tredemølle i langsom fart, for til det må man sette høyere krav til hjerte- og lungekapasitet, sier hun.

Les også: Rusletur er ikke trening

Møyner legger til at gange på tredemølle på lang sikt kan bli for ensidig, og kan føre til belastningsskader.

Og dessuten, alt til sin pris. Ifølge forskerne koster en slik pult nesten 10.000 kroner.

Bli sprek på jobb!

Du bør med andre ord kanskje sørge for å gjøre arbeidsdagen din sprekere på egen hånd.

Les mer her: Flere tips til hvordan du kan får en sprek dag på jobb

Men husk:

- Ensidig repetitivt arbeid er en av hovedårsakene til belastningslidelser på arbeidsplassene. Variasjon av arbeidsstillinger, bevissthet omkring det å sitte og stå riktig og det å få sirkulasjon i blodomløpet vil hjelpe, sier Cand. scient. Idrettsbiologi, Stian Kvinen.

Han synes løftet om 30 kilo per år høres veldig ambisiøst ut.

- Og når ting høres for godt ut til å være sant, så er det ofte det....

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no.

VG er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse