Hovedinnhold

Vi spiser mindre sukker

8 kilo ned på seks år - Sylvia vil videre ned

SUKKER-UNGER: Selv om vi spiser mindre sukker, viser undersøkelsen fra Sosial- og helsedirektoratet at barn og ungdom fortsatt får i seg altfor mye sukker. Foto: Magnar Kirknes/VG
SUKKER-UNGER: Selv om vi spiser mindre sukker, viser undersøkelsen fra Sosial- og helsedirektoratet at barn og ungdom fortsatt får i seg altfor mye sukker. Foto: Magnar Kirknes/VG
Vi spiser mindre sukker! Siden år 2000 har det årlige sukkerforbruket per innbygger gått ned med hele 8 kilo - fra 43 til 35 kilo.

Denne saken handler om:

En vesentlig årsak ser ut til å være at vi drikker mindre sukret brus og saft, og heller satser på vann og lettere drikke.

Samtidig har andelen sukker av energiinnholdet i maten vår sunket fra 17 til 14 prosent, viser en fersk undersøkelse fra Sosial- og helsedirektoratet.

Diskutér dine matvaner her!

- Dette er kjempebra, en svært gledelig utvikling. Særlig er det viktig at vi snur sukkertrenden med tanke på den kraftige veksten som har vært i utbredelsen av sykdommer som Diabetes 2 og sykelig overvekt, sier helseminister Sylvia Brustad.

Oppløftende

Hun synes det er oppløftende at helsemyndighetenes arbeid med å snu et usunt kosthold i befolkningen ser ut til å gi resultater.

- Dette er et arbeid vi styrker gjennom handlingsplanen for et bedre kosthold i befolkningen. Tiltakene her begynte å virke først i år, så det skal bli interessant å følge utviklingen videre, sier Brustad.

Hun understreker at helsemyndighetene i tiden som kommer vil samarbeide tett med matvarebransjen for å få til en ytterligere vridning mot et sunnere kosthold.

Og det trengs: For det er fortsatt altfor mye søtsaker og usunn kost i norske husholdninger, ifølge undersøkelsen fra Sosial- og Helsedirektoratet:

** Ikke uventet er brus og godteri de største sukkerkildene i kostholdet, spesielt gjelder det barn og unge det hos barn og unge. Hos 13-åringer kommer 65 prosent av alt sukkeret fra brus og godteri.

** Omsetningen av sukkerholdig brus har økt enormt siden 70-tallet. Den var på topp i 1997, med hele 93 liter per innbygger. Siden den gang har omsetningen gått ned igjen, til 79 liter per innbygger i 2004.

Selv om nedgangen er betydelig, er 79 liter i internasjonal sammenheng fortsatt et meget høyt tall.

** Forbruket av godteri har økt betydelig de siste 30 årene. De siste fem årene har det flatet ut, og ligger nå på 13 til 14 kilo per person i året.

** Sukkervarer og leskedrikker utgjør også en stadig større andel av matutgiftene våre. I dag bruker vi nesten en femtedel av utgiftene til mat og alkoholfrie drikkevarer på nettopp sukkervarer og leskedrikker.

** Vi bruker tre ganger så mye penger på sukkervarer og leskedrikker som på fisk. Det er særlig barn og ungdom som får i seg for mye sukker. De drikker mest brus, og spiser mest godterier.

Satser på de unge

- Vi satser derfor på å nå de unge gjennom tiltak som reduserer tilgjengeligheten til usunn mat og drikke. Et av disse tiltakene er utskiftingen av colaautomater med vannautomater på videregående skoler, sier Sylvia Brustad.

Hun understreker at en av de største ernæringspolitiske utfordringene i årene som kommer er å redusere sukkerinntaket ytterligere, særlig hos barn og unge.

- Samtidig må vi få befolkningen i Norge til å spise mer frukt og grønnsaker, mer fisk og mindre fet mat, sier Brustad.

Hun understreker også - nok en gang - hvor viktig det er å bli mer fysisk aktive.

- Sammen vil dette redusere forekomsten av de store folkesykdommene overvekt, kreft, hjerteinfarkt og diabetes type 2. Men da gjelder det å nå fram til alle, og ikke bare til dem som fra før er flinkest i klassen, fastslår hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse