Hovedinnhold

Amerikanske eksperter med ny rapport:

Forskere advarer om røntgenmetode

KAN GI KREFT: CT gir fantastiske bilder, men medfører også langt høyere doser stråling enn alternativene. Foto: Illustrasjon: Roar Pedersen
KAN GI KREFT: CT gir fantastiske bilder, men medfører også langt høyere doser stråling enn alternativene. Foto: Illustrasjon: Roar Pedersen
CT-undersøkelser som stadig oftere brukes for å avsløre sykdom, kan i verste fall gjøre deg syk, advarer eksperter.

Denne saken handler om:


Røntgenundersøkelsen CT (computertomografi) lager fantastiske bilder og framstillinger av kroppen. Dette har gjort metoden svært populær for å undersøke alt fra hodepine, magesmerter og nyreproblemer til å oppdage svulster og hjerneskader.

- Bruken av CT og røntgenundersøkelser generelt er kraftig økende, forteller Roar Pedersen, radiolog ved Telemark Røntgensenter.

Ifølge Statens strålevern stod CT for 60 prosent av den totale røntgendosen vi ble utsatt for i 2002. Andelen er sannsynligvis enda større i dag.

I en fersk rapport som er publisert i tidsskriftet New England Journal of Medicine advarer nå amerikanske forskere mot utviklingen. De frykter at stråling fra dagens CT-undersøkelser vil være ansvarlig for så mye som to prosent av alle krefttilfeller i USA om noen få tiår.

Les også: Følelser påvirker ikke kreftoverlevelse

Flere fordeler
CT gir nemlig mye mer stråling enn vanlig røntgen, mens MR (magnetresonnans) og ultralyd ikke gir stråling i det hele tatt.

- At røntgenundersøkelser, deriblant CT, kan gi kreft, har vært kjent lenge. Det er imidlertid vanskelig å avgjøre hvor mye som skal til for at risikoen blir farlig stor, sier Pedersen.

Forskerne bak rapporten, Eric J. Hall og David Brenner ved Colombia University i USA, påpeker at fordelene som regel er større enn risikoen og at risikoen fra én enkelt CT-undersøkelse er liten. Men de er bekymret for hva som vil skje over tid etter hvert som folk blir utsatt for stadig mer stråling.

Les også: Test deg for kreft

- Usikker konsekvens
Sigbjørn Smeland, klinikksjef ved Kreftklinikken ved Radiumhospitalet, mener den folkehelsemessige konsekvensen er usikker.

Han påpeker at det aldri har vært påvist en direkte sammenheng mellom bruk av CT og økt risiko for kreft. Det baserer seg stort sett på undersøkelser av befolkningen som ble utsatt for stråling fra atombomben i Hiroshima. Det er også tilfellet i den ferske amerikanske rapporten.

- Det er imidlertid viktig at vi er oppmerksomme på problemstillingen. Pasientene blir utsatt for potensielt helsefarlig stråling ved CT-undersøkelser, og vi må prøve å unngå unødvendig bruk. For eksempel gjentas ofte samme undersøkelse av pasienter på ulike sykehus. Samtidig bør vi også vurdere å bruke annen billeddiagnostikk der det er mulig, sier Smhttp://go.vg.no/cgi-bin/go.cgi/mzn/eland.

Bruker lavere doser
Pedersen mener CT er en av de aller nyttigste røntgenundersøkelsene vi har i dag, men også han understreker at den må brukes med fornuft.

- Stråledosene er ikke så høye at de bør unngås hvis det er viktig å utrede en pasient. CT bør imidlertid unngås hvis det er liten sjanse for å finne noe galt, eller hvis undersøkelsen bare skal tas "for sikkerhets skyld", forklarer Pedersen.

Det har også blitt vanligere å bruke langt lavere strålingsdoser, siden det har vist seg å gi like gode bilder i følge røntgenlegen.

Les også: Til krig mot kreften

Saken er levert av DinSide Helse.

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse