Hovedinnhold

Frykter unge hjertedødsfall

SLÅR ALARM: Amerikanske forskere slår nå alarm: De ferskeste tallene på hjertedødelighet for unge voksne kan representere en "liten flik av en kommende storm". Foto: Eirill Wiik/SCANPIX
SLÅR ALARM: Amerikanske forskere slår nå alarm: De ferskeste tallene på hjertedødelighet for unge voksne kan representere en "liten flik av en kommende storm". Foto: Eirill Wiik/SCANPIX
Nedgangen i hjertedødsfall blant unge voksne i USA ser ut til å stoppe opp. Ekspertene bekymrer seg, også i Norge.

Denne saken handler om:


Funnene er overraskende, ettersom hjertedødsfall i mange år har gått jevnt ned. Og tendensen går fortsatt riktig vei hva angår hele befolkningen. Men nå viser det seg altså at tendensen er på gal vei når det gjelder dødsfall på grunn av åreforkalkning i hjertet blant amerikanere mellom 35 og 54 år.

Les også: Ekstra fett farlig for hjertet

Kjetil Retterstøl, overlege ved Lipidklinikken ved Rikshospitalet, sier funnene er spennende og påpeker at forskerne har brukt gode metoder. Han mener tallene er bekymringsfulle.

- Vi har ofte på følelsen at USA ligger 10 år foran Norge. Det er ikke så veldig hyggelig med tanke på det forskerne har funnet her, påpeker Retterstøl.

Flere, ikke færre
Amerikanske og britiske forskere har nylig publisert forskningen i det anerkjente medisinske tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology. Forskerne har sett på dødsfall på grunn av åreforkalkning i hjertet i perioden 1980 til 2002.

Les også: Skitten luft gir hjertesykdom

Tallene viser at blant kvinner fra 35 til 54 år gikk dødeligheten ned med 5,4 prosent fra 1980 til 1989. Deretter hadde dødeligheten en årlig 1,2 prosents nedgang, før den snudde og ble til en økning i dødelighet fra 2000 til 2002. Det betyr altså at en større andel kvinner, døde av åreforkalkning i hjertet i løpet av disse årene.

Blant menn i denne aldersgruppen gikk dødeligheten ned med 6,2 prosent årlig fra 1980 til 1989. Nedgangen bremset seg til 2,3 prosent i året fra 1989 til 2000 og flatet ut mellom 2000 og 2002.

- Nedgangen i hjertedødelighet har frem til nå vært veldig kraftig og fin, men dette viser altså at den positive trenden stagnerer blant unge. Dette gjelder særlig unge kvinner, selv om tallene fra 2000-2002 ikke er veldig sterke statistisk, sier han til DinSide Helse.

Les også: Støy kan gi hjertesykdom

Nedgang i Norge
Men Retterstøl kan berolige med at tallene uansett ser helt annerledes ut for Norges del i dag.

- Tallene fra Norge viser fortsatt kraftig nedgang i hjerte- og karsykdom, så det er det gode budskapet, påpeker han.

Retterstøl er likevel ikke overrasket over funnene.

- Vi fagfolk har fryktet at den økte forekomsten av overvekt og diabetes som vi nå ser måtte slå ut i mer hjerte- og karsykdom. Dette vil igjen motvirkes ved at kunnskapen om forebygging øker. Men denne studien viser altså at de faktisk kan ha dumpet ned på feil side i USA, sier han.

Les også: Flere hjertedødsfall kan unngås

En vekker
Forskerne selv, med førsteforfatter Earl S. Ford fra U.S. Centers for Disease Control i spissen, skriver i tidsskriftet at dødsratene blant unge voksne kan representere en "liten flik av en kommende storm".

Redaktør Dr. Anthony DeMaria ved Journal of the American College of Cardiology mener også studien er interessant.

- Man har et temmelig rosenrødt bilde av hvordan det går i "krigen mot hjerte- og karsykdom". Jeg ser på denne studien som en vekker, og den viser at det er et veldig viktig segment av befolkningen vår som trenger oppmerksomhet, sier han til Yahoo Health.

Saken er levert av DinSide Helse

VGNett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse