Hovedinnhold

Rikshospitalet får listeria-refs

Matrutinene gjennomgås

Mattilsynet beordrer full gjennomgang av matrutinene på Rikshospitalet, etter at to pasienter døde av listeriasmitte i oktober.

Denne saken handler om:

REAGERER: Christoffer Nielsen i Mattilsynet. Foto: Mattis Sandblad
REAGERER: Christoffer Nielsen i Mattilsynet. Foto: Mattis Sandblad

Sykehuset serverte sine pasienter myk delikatesseost fra Varø Gardsmeieri, noe som resulterte i at 14 personer ble syke og to døde. Nå reagerer Mattilsynet skarpt på sykehusets matvaner.

- Mykost er et risikoprodukt i forhold til listeriasmitte. Vi stiller oss uforstående til hvordan et sykehus med stor intern kompetanse på mikrobiologi kan servere alvorlig syke pasienter slik ost, sier seksjonssjef Christoffer Nielsen.

I tillegg til mykost er rakørret, grav- og røket laks utsatt for den farlige listeriabakterien, som er aller farligst for personer med nedsatt immunforsvar.

Mattilsynet har nå sendt brev til sykehuset, med krav om full gjennomgang og risikovurdering av matvarene som serveres pasientene.

- Hvis sykehuset fortsatt ønsker å servere slik risikomat, må de innføre et ekstremt kontrollregime. For eksempel må de vurdere å halvere holdbarhetstiden på produktene, fordi listeria-bakterien utvikler seg raskt også i mat som lagres i kjøleskap, sier Nielsen.

Han tviler på at sykehuset vil servere slik mat i fremtiden.

- Uforsvarlig

- Enhver fornuftig risikoanalyse vil konkludere med at det er uforsvarlig å servere myk delikatesseost til pasientene på et sykehus, sier Nielsen.

Nå får sykehuset frist på seg til nyttår med å foreta risikovurdering og å definere holdbarhetsgrenser på mat.

- Listeriasaken kunne krevd flere menneskeliv, dette er en svært alvorlig sak. 1 av 5 av dem som blir matforgiftet av listeria dør, blant annet av hjernehinnebetennelse, sier Nielsen.

Professorstipendiat Siv Skeie ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap støtter Mattilsynet. - Gravide blir stadig advart mot slik ost, da bør sykehuset forstå at den neppe er særlig bra for pasienter med nedsatt immunforsvar heller, sier Skeie. Hun har forsket mye på ost og mikroorganismer.

Informasjonsrådgiver Børge Einrem på Rikshospitalet HF bekrefter at de har fått krav fra Mattilsynet.

- Vi har satt i gang en utredning. Når den er klar, skal vi svare på alle spørsmål, lover Einrem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse