Hovedinnhold

Klar oppfordring på Verdens astmadag:

- Astmagåten må løses

PUSTEPROBLEMER: En av fem ti-åringer i Oslo har astma, og stadig flere rammes. Forskerne har ennå ikke hele forklaringen på hvorfor. Foto: Berit Keilen/SCANPIX
PUSTEPROBLEMER: En av fem ti-åringer i Oslo har astma, og stadig flere rammes. Forskerne har ennå ikke hele forklaringen på hvorfor. Foto: Berit Keilen/SCANPIX
Hvorfor får stadig flere barn astma? Det må forskes dobbelt så mye for å finne svaret, krever Norges Astma- og Allergiforbund.

Denne saken handler om:


Norge ligger i Europa-toppen når det gjelder astmaforekomster. I Oslo rammes nå en av fem tiåringer, og forskerne tror tallene er representative for hele landet.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har et klart krav i dag, på Verdens astmadag: Færre skal utvikle astma, og de som har astma skal leve best mulig med sin diagnose. For å få til dette krever forbundet at den statlige forskningsinnsatsen på astma må fordobles.

- Fokus må være på årsakssammenhenger - hvorfor fortsetter astma å øke blant barn, og hvilke tiltak må iverksettes for å stoppe denne utviklingen, sier Tonje Waaktaar Gamst, seksjonsleder i NAAF.

En strategiplan for astma skal presenteres i løpet av året, og der vil planlegging av forskningsinnsatsen inngå som en naturlig del, ifølge Gamst.

Har du kontroll på astmaen? Ta testen her:

Vi drives i "allergisk retning"

Hittil finnes det en rekke delteorier, men hovedløsningen mangler, mener professor i allergologi og lungemedisin, Kai-Håkon Carlsen.

- Hygieneteorien har vært framherskende i noen år og til nå. Den går ut på at vi utsettes for færre infeksjoner enn før. Dette medfører at immunforsvaret drives i "allergisk retning", og dermed blir flere allergiske og får astma. Men med mer kunnskap har vi sett at det ikke er så enkelt. Det ser ut som om problemet kan ha med hele vår livsstil å gjøre, sier han.

Flere studier antyder nemlig at vårt moderne levesett paradoksalt nok gjør oss mer utsatt for astma og allergi, påpeker Carlsen. Økt bilbruk er en del av problemet, og ifølge en nederlandsk studie økes risikoen for astmautvikling når man bor i nærheten av en motorvei, fordi man utsettes for dieseleksos.

Les også: Lungebrenning gir astmahåp:

Forsker på høy BMI

- Mange studier finner også en sammenheng mellom utvikling av astma fra skolealder og oppover og høy BMI hos jenter og kvinner. Men årsaken kan også være manglende fysisk aktivitet. En pågående studie ved Norges idrettshøgskole prøver nå å finne svaret på det, forteller Carlsen.

Han påpeker at astmautvikling er en kombinasjon av gener, lav lungefunksjon ved fødsel og miljøfaktorer man utsettes for mens man vokser opp. Røykeloven har gjort mye godt for astmasaken, mener Carlsen.

- I tillegg er det viktig at forholdene på skoler og barnehager er lagt til rette. Ventilasjonen må være passende, det må være godt renhold og bygningsmaterialer som ikke er miljøskadelige bygningsmaterialer, understreker han.

Les mer om astma på Lommelegen:

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no

VG er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse