Hovedinnhold

Voldsutsatte kvinner oftere syke

BLIR SYKE: Voldsutsatte kvinner er opptil fire ganger mer utsatt for astma, migrene, kreft, diabetes og andre sykdommer. Foto: Stockxpert
BLIR SYKE: Voldsutsatte kvinner er opptil fire ganger mer utsatt for astma, migrene, kreft, diabetes og andre sykdommer. Foto: Stockxpert
(VG Nett) Sykdommer som astma, migrene, kreft og diabetes kan trigges som følge av vold, viser ny studie.

Denne saken handler om:


2730 kvinner i alderen 18 til 40 år har svart anonymt på Folkehelseinstituttetes spørsmål om fysisk og psykisk helse. Der fremgår det klart at voldsutsatte kvinner i tillegg til psykiske lidelser oftere får fysiske plager og kroniske sykdommer.

- Vi tror den økte sykdomsrisikoen er forbundet med stress. Å gå med stadig redsel for nye voldsepisoder er en kronisk stressituasjon, sier forsker og førsteforfatter Malin Eberhard-Gran.

Stress og redsel

Hun peker på at stressforskning viser klare sammenhenger mellom vedvarende og kontinuerlig stress over lengre tid, og påfølgende fysiske plager.

- Tidligere forskning viser at vedvarende høyt stressnivå kan påvirke ulike organer i kroppen, som hjerte-karsystemet, stoffskiftet og immunsystemet. Det er mulig at også smertefølsomheten endres, og at en blir mer følsom for, og oppmerksom på, kroppslige symptomer.

Vet for lite

Hvilken sammenheng ser dere mellom vold og kroniske sykdommer?

- Det ser ut til at det skjer noe i kroppen som vi ikke helt vet hva er, så dette er et område det må forskes mer på for at vi skal kunne finne ut av årsaksmekanismene.

Økende risiko av gjentatt vold

De av kvinnene som hadde vært utsatt for vold gjentatte ganger, hadde tre-fire ganger så høy risiko for kroppslige symptomer og sykdommer som forventet blant kvinner i en normalbefolkning.

Blant kvinnene som hadde vært utsatt for både fysisk og seksuell vold var plagene fire ganger så høye som forventet. I tillegg var det økt forekomst av sykdommer som astma, migrene, høyt blodtrykk, diabetes, kreft, skjoldkjertel-og urinveislidelser.

De fleste deltakerne hadde barn, og tre av fire var samboere eller gift.

Ber fastleger være på vakt

Eberhard-Gran oppfordrer fastleger til å være oppmerksomme der det opptrer flere sammensatte symptomer.

- Fastleger bør være oppmerksomme på at vold er forbundet med økt risiko for fysiske symptomer og sykdommer i tillegg til fysiske plager. Hvis man har en pasient med vondt både her og der, og i tillegg kanskje både astma og migrene, så er det ikke helt feil å lure å om det ligger noe annet bak, sier hun.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of General Internal Medicine.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse