Hovedinnhold

Sykdommer favoriseres

HØYT RANGERT: Det ligger stor prestisje blant helsepersonell i å behandle pasienter for hjerteinfarkt, ifølge ny studie. Foto: Stockxpert
HØYT RANGERT: Det ligger stor prestisje blant helsepersonell i å behandle pasienter for hjerteinfarkt, ifølge ny studie. Foto: Stockxpert
(VG Nett) Behandling av hjerteinfarkt, leukemi og hjernesvulst har mest prestisje, viser ny norsk studie.

Denne saken handler om:


I undersøkelsen, som er publisert i Social Science and Medicine, ble 305 erfarne sykehusleger, 500 allmennleger og 490 sisteårs medisinstudenter bedt om å rangerte 38 sykdommer og 23 spesialiteter ut fra hvilken prestisje de mente helsepersonell ville gi hver enkelt.

Geriatri minst populært

Svarene viste at hjerteinfarkt, leukemi og hjernesvulst lå på topp blant sykdommene, ognevrokirurgiogthoraxkirurgitoppet listen blant spesialitetene.

De lavest rangerte sykdommene var Fibromyalgi og angstnevrose, mens geriatri, hudsykdommer og veneriske sykdommer havnet nederst på bunnen over spesialitetene.

- Overraskende

- Vi har god kjennskap til statusforskjellene blant spesialitetene. Men det var overraskende at det knytter seg så ulik prestisje til sykdomsdiagnoser, og at det var så stort sammenfall i de tre utvalgene, sier professor Steinar Westin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet til VG Nett.

Han mener det er viktig å tørre å snakke om dette av flere grunner.

- Betydning for helsetjenesten

- Jeg tror det kan være nyttig å løfte dette opp i dagen. Det er mange mekanismer i helsetjenesten som spiller inn når ressurser skal fordeles. Gode hensikter kan bli overstyrt av andre faktorer, og det er ikke urimelig å anta at tause hierarkier kan spille inn og gi utilsiktede vridningseffekter.

Sykdommer og spesialiteter knyttet til avansert teknologi, samt kompliserte inngrep i unge eller middelaldrende menneskers vitale organer lokalisert i overkroppen, gir spesielt mye prestisje.

På motsatt side er sykdommer og spesialiteter knyttet til kroniske sykdommer, sykdom under beltestedet og syke eldre minst prestisjefyllt.

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider).

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse