Hovedinnhold

Overlege: Forby elovner, de kan gi astma

Det finnes mange indikasjoner på sammenheng mellom bruk av elektriske ovner og astma, og overlege Jan Wilhelm Bakke ved Arbeidstilsynet mener forbud mot slike ovner vil være god forebyggende medisin.

Denne saken handler om:

Den kliniske sammenhengen er ikke vitenskapelig bevist, men Bakke mener at undersøkelser sannsynliggjør at bruken av panel- og vifteovner kan gjøre flere til astmatikere, og i tillegg forverre tilstanden til dem som allerede har astma.

Men meningene er delte, og Bakke etterlyser derfor mer forskning på inneklimaproblematikk, skriver Forskning.no.

Farlige forbindelser

Overlege Jan Wilhelm Bakke er også førsteamanuensis ved Institutt for energi og prosessteknikk ved NTNU, og har arbeidet med inneklima i en årrekke.

Det er de vanlige elektriske panel- og vifteovnene Bakke vil til livs. De fleste hjem og arbeidsplasser har slike. Hvert tredje nye boligprosjekt i 2006 hadde bare elektrisitet - som oftest panelovner - som oppvarmingskilde.

De fleste panel- og vifteovner fungerer etter såkalt konveksjonsvarme-prinsipp, der luften passerer over meget varme overflater inne i ovnen. Denne varmen svir støvet, som danner nye forbindelser. Prosessen kalles pyrolyse og kan lage farlige, reaktive forbindelser av harmløst støv. Blant disse dannes ultrafine partikler (UFP). Luften som strømmer gjennom ovnen tar med seg disse partiklene, forstyrrer slimhinnene og skaper trøbbel i luftveiene.

Barn er særlig ømfintlig for dette. Bakke sier at man samtidig ser at antall tilfeller av astma stiger. 20 prosent av norske tiåringer hadde eller hadde hatt tilfeller av astma, viser en studie fra 2004.

Komplisert bevisførsel

En doktoravhandling fra NTNU viser biologiske effekter fra superfine partikler fra støv som var blitt utsatt for varme fra 100 grader og oppover - temperaturområdet for de fleste panel- og vifteovner. En stor studie av boliger i Stockholm viste at elvarme er forbundet med symptomer som øye- og halsirritasjoner og hoste.

Men meningene er altså delte om vi skal kvitte oss med panelovnene. Geir Endregard, generalsekretær i Norges astma- og allergiforbud, sier at organisasjonen er meget bevisst på hvilken rolle brent støv spiller for medlemmene.

- Dette er et helseproblem, og vi ønsker gjerne et slikt forbud, sier han til Forskning.no.

Derimot mener avdelingsoverlege og toksikolog Sverre Langård ved Rikshospitalets Senter for yrkesmedisin det er for tidlig å forby ovnene.

- Sammenhengen mellom brent støv og luftveisproblemer er vel kjent i miljøet, men komplisert å bevise. Meg bekjent finnes det ingen kliniske studier som underbygger årsakssammenhengen. Og det er vanskelig å gi én forurensningsfaktor skylden for en lidelse, all den tid mennesker beveger seg rundt i forurensninger hele tiden, påpeker Langård.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse