Hovedinnhold

P-piller mest pop

KVINNER 20-35 ÅR: For kvinner i alderen 20 til 35 år er p-piller det mest brukte prevensjonsmidlet av alt, både av hormonelle og ikke-hormonelle prevensjonsmidler. Foto: Sara Johannessen/SCANPIX
KVINNER 20-35 ÅR: For kvinner i alderen 20 til 35 år er p-piller det mest brukte prevensjonsmidlet av alt, både av hormonelle og ikke-hormonelle prevensjonsmidler. Foto: Sara Johannessen/SCANPIX
Ni av ti kvinner mellom 20 og 44 år bruker prevensjon. Og p-piller er aller mest pop.

Denne saken handler om:


Det viser en norsk undersøkelse som publiseres i denne ukens Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Der har 1.575 fertile og seksuelt aktive kvinner i alderen 20 til 44 år svart på spørsmål om sine prevensjonsvaner. Ingen av kvinnene planla graviditet.

Av disse hadde mer enn ni av ti brukt minst én prevensjonsmetode de siste tre månedene før intervjuet.

Ni prosent brukte ikke prevensjon, seks prosent hadde kun brukt samleieavhengige metoder, det vil si avbrutt samleie og sikre perioder, og 13 prosent hadde brukt kondom.

Legger du på deg av p-pillen og er alle kondomer like? Her får du 12 myter om prevensjon

Mest p-piller

Totalt hadde over 38 prosent brukt hormonell prevensjon. Dette er flere enn sammenliknet med tidligere prevensjonsvaneundersøkelser, ifølge artikkelforfatteren, gynekologiprofessor Finn Egil Skjeldestad ved avdeling for epidemiologi ved SINTEF Helse.

- Hva kommer det av at flere bruker hormonell prevensjon?

- Kanskje fordi det er blitt et større tilbud av hormonell prevensjon med de nye typene, som vaginalring og p-plaster, sier Skjeldestad til DinSide Helse.

Men av de hormonelle prevensjonstypene er det p-piller som brukes desidert mest i alle aldersgruppene (31 prosent).

- P-pillene er så godt innarbeidet at det er nok førstevalget for de aller fleste, sier Skjeldestad.

Les også: P-piller kan gi vond sex

For kvinner i alderen 20 til 35 år er p-piller det mest brukte prevensjonsmidlet av alt, både av hormonelle og ikke-hormonelle prevensjonsmidler. For kvinner i alderen 35-39 år er hormonspiralen mest brukt, etterfulgt av p-piller. For kvinner i alderen 40-44 år er hormonspiral mest bruk, fulgt av henholdsvis kopperspiral og p-piller.

Sikker hormonspiral

Totalt har nesten en av fire brukt spiral, men svært få av dem var under 25 år. Av de som brukte spiral, var det dobbelt så mange hormonspiral- som kobberspiralbrukere. Forskjellen kan trolig forklares med at hormonspiralen gir mindre blødninger enn kobberspiralen.

- Dessuten er hormonspiralen ekstremt sikker, sikrere enn p-pillen, sier Skjeldestad.

Pessar er omtrent ikke i bruk i Norge. Skjeldestad tror forklaringen er at få leger kan tilpasse pessaret, og det er dit de fleste kvinner går for å få prevensjon.

I artikkelen konkluderer Skjeldestad med at prevensjonsmønsteret de siste 30 årene har forandret seg i henhold til medisinske anbefalinger.

- Det er blitt mer bruk av hormonell prevensjon og mindre spiralbruk hos yngre kvinner. Det er helt i tråd med anbefalingene og avspeiler at både kvinnenes og legenes kunnskap blir bedre, sier han.

Spiralen gir små og kortvarige menstruasjoner. Les mer her

Færre steriliserer seg

Men færre og færre kvinner velger å sterilisere seg. Etter at egenandelen for sterilisering av kvinner økte fra 1. januar 2002 er antallet steriliseringer mer enn halvert, påpeker Skjeldestad. I dag koster det 6.000 kroner for en kvinne å sterilisere seg, mens det koster 1.200 kroner for menn, ifølge Skjeldestad.

Deltakerne i undersøkelsen ble rekruttert fra et webpanel på over 50 000 kvinner i oktober 2005. De 1575 deltakerne er "rimelig representative" etter alder sammenliknet med data fra Statistisk Sentralbyrå, ifølge Skjeldestad.

Les også: Dette tør du ikke spørre gynekologen om

Saken er levert av DinSide Helse.

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksternre nettsider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse