Hovedinnhold

Utvikler «p-pille» uten bivirkninger

UTEN HORMONER: Et nytt prevensmiddel som hindrer sædcellene i å trenge inn i eggcellene, kan bli et alternativ til hormonpreparater om 10-20 år. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
UTEN HORMONER: Et nytt prevensmiddel som hindrer sædcellene i å trenge inn i eggcellene, kan bli et alternativ til hormonpreparater om 10-20 år. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
Det kan bli slutt på daglige piller og bivirkninger som kvalme og humørsvingninger i framtida.

Denne saken handler om:


Forskere er nemlig i ferd med å utvikle et nytt prevensjonsmiddel for kvinner, som ikke inneholder hormoner. Mens vanlige p-piller inneholder to hormoner og stopper eggløsningen, tar det nye middelet i bruk helt nye metoder:

Les alt om p-piller her

Eggløsningen foregår som normalt. Men ved å stoppe en bestemt budbringer fra genene, får ikke eggcellene beskjed om å produsere det stoffet som er nødvendig for at sædcellene skal kunne trenge inn, ifølge BBC News.

- Dette er et veldig interessant prinsipp som er målrettet og ikke-hormonelt. Det elegante er at man ikke endrer genene, eller DNA-et. Man bare stopper genenes budbringer, RNA, forklarer Ole Erik Iversen, professor og overlege ved Kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus til DinSide Helse.

Vil ta minst ti år
Flere opplever bivirkninger av p-pillen, og selv om den ifølge Iversen er bedre enn sitt rykte, mener han det er behov for flere alternativer.

- Nye prinsipper med forenkling og forbedring er det man skriker etter. De fleste tåler p-pillen utmerket, men noen tåler den dårlig. Det er typisk de over 35 år, de med blodpropp i familien og overvektige, og disse har behov for et alternativ, sier han.

Selv om p-plaster er et godt alternativ, foretrekker kvinner pillen

Amerikanske forskerne fra Brigham and Women's Hospital i Bostonm som står bak utviklingen av det nye middelet, håper det vil ha langt færre bivirkninger, men presiserer at forsøkene bare er gjort på mus. De anslår at det vil det ta minst ti år før de kan sette i gang med forsøk på mennesker.

- Det vil helt klart være hinder i veien og det vil ta lang tid, men behovet er der og vi tror vi kan nå målet, sier Dr. Zev Williams til BBC News.

Iversen er også positiv:

- Teoretisk sett er det nye middelet veldig lovende, selv om det gjenstår møysommelige arbeid i videre uttesting, sier han.

Hva med et liv uten mensen? Les mer her

Stiller seg tvilende
Williams påpeker at det ikke finnes noe prevensjonsmiddel i tablettform som er ikke-hormonelt og reversibelt. Det nye middelet trenger etter planen sannsynligvis bare å brukes noen dager i måneden og kan for eksempel leveres gjennom et plaster på huden.

Ifølge Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, forskes det mye på legemidler som påvirker genenes funksjon enten direkte eller indirekte.

Les også: 12 myter om prevensjon

- Jeg stiller meg i utgangspunktet litt tvilende til en slik metode innenfor prevensjon. Sikkerheten bak denne typen behandling må kartlegges veldig godt, og et nytt middel må ha gjennomgått veldig grundige tester før det kan komme på markedet, understreker han.

- Hvorfor er det så vanskelig å finne alternative prevensjonsmetoder?

- Formering er en så viktig biologisk mekanisme at det skal ikke være lett å slå den ut. Det er nesten heller forbausende at det er så lett å slå den ut med de hormonelle medikamentene vi har i dag, sier Madsen.

Saken er levert av DinSide Helse

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse