Hovedinnhold

- Kok hundens drikkevann!

KOK VANNET: Også hunder, katter og andre kjæledyr kan bli syke av giardia-parasitten. Foto: SCANPIX
KOK VANNET: Også hunder, katter og andre kjæledyr kan bli syke av giardia-parasitten. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Våre firbente venner smittes like raskt som oss, sier ekspertene.

Denne saken handler om:


- Dyrene blir like lett smittet som oss mennesker, og får tilsvarende symptomer som diaré og slapphet. Hvis dyrets allmenntilstand blir veldig dårlig bør du vurdere å kontakte veterinær. Sykdommen kan behandles med et reseptbelagt legemiddel som fåes på apoteket, sier leder av Institutt for sports- og familiedyrmedisin ved Norges veterinærhøgskole, Ann Margaret Grøndahl til VG Nett.

Hun anbefaler at eiere av hund, katt og andre smådyr koker drikkevannet til sine kjæledegger.

Akvariefisk kan imidlertid svømme trygt i vann tappet fra springen.

LES OGSÅ: Slik unngår du smitte.

- Stor smittefare

- Smittefaren fra dyr til menneske kan være stor. Hvis dyret ditt blir dårlig og får diaré, kan det skille ut store mengder av parasitten, så det er uhyre viktig å være nøye med hygienen, sier Grøndahl.

Større dyr har vist seg å være lite mottakelig for giardia-parasitten. Ifølge leder av Institutt for produksjonsdyr ved veterinærhøgskolen, Halvor Hektoen, er det fordøyelsessystemet hos hest, gris og storfe som gjør det vanskelig for parasitten å etablere seg.

Gjelder ikke større dyr

- Selv om vi antar at denne parasitten er lite vertspesifikk, ser det ut til at motstanden er større hos disse dyrene, som har en helt annen gjæringsprosess og fordøyelse enn mindre dyr og mennesker.

Han mener det ville være nærmest umulig å iverksette tiltak for å koke drikkevannet til disse dyrene.

- En ku drikker femti liter som dagen, så rent praktisk ser jeg ikke at det kan la seg gjøre, sier Hektoen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse