Hovedinnhold

Full uenighet blant ekspertene:

- Astmatikere bør endre behandlingen

10 PROSENT AV VOKSNE: Rundt ti prosent av voksne i Norge lider av astma, og det har vært en jevn økning de siste 40 årene. Internasjonalt anslås det at 300 millioner mennesker har denne luftveissykdommen. Foto: SCANPIX
10 PROSENT AV VOKSNE: Rundt ti prosent av voksne i Norge lider av astma, og det har vært en jevn økning de siste 40 årene. Internasjonalt anslås det at 300 millioner mennesker har denne luftveissykdommen. Foto: SCANPIX
Bytt ut de gamle inhalatorene med en ny, oppfordrer en britisk professor i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal. Norske eksperter er uenige.

Denne saken handler om:


Rundt ti prosent av voksne i Norge lider av astma, og det har vært en jevn økning de siste 40 årene. Internasjonalt anslås det at 300 millioner mennesker har denne luftveissykdommen.

Hele to av tre som er rammet, er usikre på om de bruker astmamedisinen sin riktig, ifølge en undersøkelse gjort av Norges Astma- og Allergiforbund.

Les mer: Asmatikere bør trene!

Den britiske professoren Peter J. Barnes mener nå at løsningen kan ha kommet. For mens astmapasienter tidligere har måttet forholde seg til ulike medisiner, i verste fall tre ulike inhalatorer, kan et nytt behandlingsprinsipp dekke behovene til astmatikere ved bruk av én inhalator. Han oppfordrer nå til endringer i astmabehandlingen.

- De mest påfallende effektene er færre astmaanfall og færre sykehusinnleggelser, skriver Barnes i British Medical Journal, og legger til at dette egner seg for pasienter med moderat til alvorlig astma som ikke klarer å kontrollere sykdommen med tradisjonell behandling.

Les også: Jenter med astma rammes hardere

Vil ikke legge om anbefalingene

Ved tradisjonell astmabehandling har pasienter én inhalator hjemme for vedlikeholdsbehandling og én med seg for eventuelle anfall. Det nye behandlingsprinsippet heter Symbicort SMART, og inneholder stoffer som sørger for både vedlikeholds- og anfallsbehandling. Ifølge Barnes gir dette bedre astmakontroll enn tradisjonelle behandlinger.

Professor Kai Håkon Carlsen ved Voksentoppen Astma- og Allergisenter sier imidlertid til DinSide Helse at han ikke vil legge om sine anbefalinger på bakgrunn av artikkelen i tidsskriftet.

- Det foreligger studier som har påvist færre astmaforverringer og akutte astmaepisoder hos voksne ved bruk av det nye behandlingsprinsippet. Noen synes også det er en enkel metode siden de slipper å mikse behandling, men dette er ikke så viktig, sier han, og legger til at tradisjonell behandling er like effektiv.

Han understreker også at det nye behandlingsprinsippet ikke er effektivt på barn. Hvis en voksen astmatiker derimot ønsker å endre den medisinske behandlingen, bør han eller hun gjøre det i samråd med lege.

Les mer: - Astmagåten må løses

Få astmakontroll!

For å oppnå god pasientkontroll mener overlege Bente Kvenshagen ved Sykehuset Østfold og ekspert på astma, allergi og eksem at det er viktig for den enkelte pasienten å få skreddersydd behandlingen sammen med legen.

- Pasienten bør lære å øke og redusere astmamedisineringen i henhold til behov, og det gjelder både ved SMART-prinsippet og annen type behandling, sier hun.

Kvenshagen er enig med Carlsen i at det ikke er noen bevis for at den ene skiller seg ut som en bedre behandlingsmetode enn den andre.

- Per i dag mener norske leger at det ikke er noe grunnlag for å anbefale det ene framfor det andre, sier hun.

Les også: To av tre astmatikere tar ikke medisinen slik de skal

Saken er levert av DinSide Helse

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse