Hovedinnhold

Oppfølging av studie på 3.500 svenske kvinner:

Knytter brystimplantat til økt selvmordsrisiko

PSYKOLOGISKE FAKTORER: Det var også en tredoblet risiko for at kvinnene døde som følge av alkohol- og narkotikabruk, som kan tyde på at det var underliggende psykologiske sykdommer blant kvinnene. Foto: SCANPIX
PSYKOLOGISKE FAKTORER: Det var også en tredoblet risiko for at kvinnene døde som følge av alkohol- og narkotikabruk, som kan tyde på at det var underliggende psykologiske sykdommer blant kvinnene. Foto: SCANPIX
Det er tre ganger så stor sannsynlighet for at kvinner som har forstørret brystene sine begår selvmord, viser en ny rapport.

Denne saken handler om:


Den nye rapporten styrker dermed tidligere studier som viser at kvinner med brystimplantater har en høyere selvmordsrate, melder Reuters.

Det er amerikanske forskere ved Vanderbilt University Medical Center i Tennessee, som har fulgt opp en studie på 3.500 svenske kvinner, som forstørret brystene sine mellom 1965 og 1993. De så på dødsattesten til alle kvinnene, for å finne ut dødsårsakene.

Les også: Smerter ved silikon

Først etter ti år
Totalt var det 175 selvmordsrelaterte dødsfall hos kvinnene med forstørrede bryster, sammenliknet med en forventet rate på 133,4, ifølge tidsskriftet Annals of Plastic Surgery hvor rapporten er publisert.

På en gjennomsnittlig oppfølgning etter 19 år, fant forskerne at selvmordsraten for kvinner med brystimplantat var tre ganger høyere sammenliknet med den kvinnelige befolkningen i Sverige.

Den økte sannsynligheten for selvmord hos kvinner med brystimplantater var ikke synlig før tidligst ti år etter det kirurgiske inngrepet, sier forskerne. Og sannsynligheten var nesten syv ganger høyere hos kvinner som forstørret brystene sine ved 45 års alder eller mer. Den gjennomsnittlige alderen for å få brystimplantat var 32 år.

Det var også en tredoblet risiko for at kvinnene døde som følge av alkohol- og narkotikabruk, som kan tyde på at det var underliggende psykologiske sykdommer blant kvinnene, skriver Medical News Today.

Forskerne så ikke på årsaken til selvmordene, men andre forskere som har kommentert rapporten tror årsaken kan være at mange av kvinnene hadde psykologiske problemer før inngrepet, og at tilstanden deres ikke ble forbedret av å få større bryster, skriver LA Times.

Sunn med silikon i brystene

Liten grunn til bekymring
Hjemme i Norge mener plastikkkirurg Frank Friedrich Steinbach ved Rikshospitalet at det er liten grunn til bekymring.

- Jeg er ikke kjent med at det er en økt forekomst av selvmord hos kvinner med brystimplantater. Jeg vil si at det er feil for kvinner å bekymre seg. Litteraturen viser ikke økt selvmordsfare hos kvinner som er under 45 år som får innlagt brystimplantasjon. I Norge er det de færreste som får innlagt implantater av kosmetiske grunner etter 45-års alder, sier han.

Plastikkirurg Christian Busch ved Haukeland universitetssykehus synes ikke funnene er uventet, selv om han ikke er kjent med dette.

- Men det er jo som det står i artikkelen - det skyldes at kvinner som får brystimplantat har en økt frekvens av personlighetsproblemer enn andre kvinner. Dette utløses altså ikke av operasjonen, men pasienter med psykiske problemer har lettere for å ty til kosmetisk kirurgi, sier han.

Ifølge Dr. Loren Lipworth som ledet studien, var det også økt sannsynlighet for at kvinnene med brystimplantater fikk lungekreft og kroniske luftveissykdommer, men det var ingen tegn på at det var større risiko for at kvinnene døde av disse sykdommene. Det var heller ikke økt risiko for at kvinnene døde av brystkreft.

Brystimplantater øker risikoen for hudkreft, viser andre studier

- Bør følges opp i ettertid
Forskerne bak den nye rapporten ønsker nå å oppfordre plastikkirurger til å undersøke den mentale tilstanden til kvinner som vil under kniven, og være spesielt på jakt etter depresjoner, fordreid kroppssyn og andre psykiatriske lidelser. Det blir også lagt vekt på at pasientene bør følges opp i ettertid, som et preventivt tiltak.

- Kosmetiske kirurger skal være forsiktige med å operere slike pasienter, sier Busch.

De amerikanske forskerne sier også at resultatene trolig ikke ville vært de samme for kvinner i dag, siden brystimplantasjon er mer vanlig nå enn det var for 40 år siden.

Ifølge Busch og Steinbach føres det ikke statistikk i Norge på hvor mange som får innlagt brystimplantater hvert år.

Les også om brystreduksjon på Lommelegen

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse