Hovedinnhold

Norsk professor:

- Ikke vær redd for p-piller

- TRYGT FOR DE FLESTE: - Man bør til en viss grad avdramatisere sammenhengen mellom blodpropp og p-pillebruk. For de aller fleste er p-piller et trygt prevensjonsmiddel, sier professor Erik Qvigstad. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
- TRYGT FOR DE FLESTE: - Man bør til en viss grad avdramatisere sammenhengen mellom blodpropp og p-pillebruk. For de aller fleste er p-piller et trygt prevensjonsmiddel, sier professor Erik Qvigstad. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
Norsk gynekologiprofessor mener kvinner ikke bør bekymre seg for å bruke p-piller etter at det i dag ble kjent at to dødsfall trolig henger sammen med p-pillebruk.

Denne saken handler om:


De to kvinnene som døde i vår var ellers friske forut for at de fikk blodpropp i lungene, såkalt lungeemboli, skriver VGnett.

- Det er sannsynlig at disse to kvinnene døde som følge av at de brukte p-piller, selv om det eventuelt forelå andre risikofaktorer, sa Kirsten Myhr, leder i Regionalt legemiddelinformasjonssenter, Øst (RELIS), som registrerer alle bivirkninger i helseregionene til VGnett tidligere i dag.

- Liten økt risiko
Erik Qvigstad, professor i gynekologi og seksjonsoverlege ved gynekologisk avdeling på Ullevål universitetssykehus, sier at risikoen for å få blodpropp i sammenheng med p-pillebruk er liten.

- Vi vet at antall tilfeller av blodpropp øker noe når man bruker p-piller. Man regner med at cirka én av 10.000 kvinner får blodpropp per år. Denne risikoen øker til to-fire per 10.000 per år hvis man går på p-piller med østrogen, sier Qvigstad til Mozon.no.

Qvigstad forklarer at de fleste blodpropper, uansett årsak, vil sette seg i bena, og sjeldnere i lungene. Det er særlig hvis den setter seg i lungene at det er farlig fordi lungene da mister funksjonen sin.

Les flere spørsmål og svar om p-piller her:

De to kvinnene som døde brukte pillemerkene Yasmin og Microgynon. Dette er såkalte monofasepiller, begge produsert av den tyske legemiddelgiganten Bayer Schering Pharma. Yasmin er ifølge VGnett overrepresentert i statistikken over alvorlige bivirkninger, men produsenten sier at pillen er trygg:

- Ville ikke vært bekymret
Qvigstad sier det fra tid til annen rapporteres om blodpropp i tilknytning til p-pillebruk, men at han ikke ville vært bekymret for å bruke merkene Yasmin og Microgynon eller andre p-pillemerker.

- Man bør til en viss grad avdramatisere sammenhengen mellom blodpropp og p-pillebruk. For de aller fleste er p-piller et trygt prevensjonsmiddel, sier han.

Qvigstad sier at dersom mange kvinner nå blir redde og slutter å bruke p-piller, vil trolig antall uønskede graviditeter og aborter gå opp.

- Det er høyere risiko for å rammes av blodpropp når man er gravid enn når man går på p-piller, minner han om.

Ta dine forholdsregler
Men det er visse faktorer som kan øke risikoen for blodpropp hos p-pillebrukere:

- Når man går på p-piller, er alder, røyking, overvekt og sengeleie, det vil si immobilitet, risikofaktorer. Har man for mange risikofaktorer bør man avstå fra p-pillebruk. Er man over 30-35 år og røyker bør man altså ikke bruke p-piller, sier Qvigstad.

Dersom man ønsker å gå fra østrogenholdige p-piller til annen prevensjon er dette noen andre muligheter:

- Det finnes en p-pille som heter Cerazette. Fordelen med den er at den ikke inneholder østrogen, men den er dårligere til å regulere syklusen, det vil si at man ikke vet nøyaktig når menstruasjon inntreffer, sier Qvigstad.

Han sier mini-piller, som ikke inneholder østrogen er et annet alternativ, men at den gir dårligere blødningskontroll. Les mer om mini-pillen her:

- Man kan også bruke spiral selv om man ikke har fått barn, men den er ikke like sikker. En annen mulighet er jo kondom, sier Qvigstad.

Les også: - Kondom, kondom, kondom!

Les mer om ulike prevensjonsmidler her:

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse