Hovedinnhold

P-pille trolig årsak til to dødsfall

Oppsiktsvekkende funn om alvorlige bivirkninger

BER LEGER VÆRE PÅ VAKT: Kvinner som går på p-piller har økt risiko for blodpropp. I verste fall blir ikke blodproppen oppdaget før den når lungene. - Legene må bli flinkere til å være oppmerksomme på dette, sier leder Kirsten Myhr ved Regionalt legemiddelinformasjonssenter, Øst (RELIS). Foto: Marte Vik Arnesen
BER LEGER VÆRE PÅ VAKT: Kvinner som går på p-piller har økt risiko for blodpropp. I verste fall blir ikke blodproppen oppdaget før den når lungene. - Legene må bli flinkere til å være oppmerksomme på dette, sier leder Kirsten Myhr ved Regionalt legemiddelinformasjonssenter, Øst (RELIS). Foto: Marte Vik Arnesen
To 27 år gamle kvinner fra Østlandet er døde, trolig som følge av p-pillebruk.


Hittil i år er det registrert flere alvorlige bivirkninger av p-piller enn i hele fjor, viser ferske tall fra det nasjonale bivirkningsregisteret som VG har fått tilgang til.

Dette har vakt oppsikt i medisinsk miljø:

Mens det i hele fjor ble registrert 11 alvorlige bivirkninger blant p-pillebrukere, har 16 fått blodpropp hittil i år. Det er særlig friske unge kvinner mellom 16 og 30 år som rammes.

To av kvinnene døde i vår, i perioden april til juli. De to p-pillebrukerne var ellers friske forut for at de fikk blodpropp i lungene, såkalt lungeemboli.

- Det er sannsynlig at disse to kvinnene døde som følge av at de brukte p-piller, selv om det eventuelt forelå andre risikofaktorer, bekrefter Kirsten Myhr, leder i Regionalt legemiddelinformasjonssenter, Øst (RELIS).

RELIS registrerer alle bivirkninger i helseregionene.

Topper statistikken

Norges mestselgende p-pille Yasmin er overrepresentert i statistikken over alvorlige bivirkninger.

Produsenten:- Yasmin er trygg

Hittil i år har 10 av 16 kvinner som ifølge registeret fikk blodpropp, brukt Yasmin. De to kvinnene som døde brukte henholdsvis Yasmin og Microgynon. Dette er begge såkalte monofasepiller, produsert av den tyske legemiddelgiganten Bayer Schering Pharma.

Ifølge British Medical Journal mistenkes nå Yasmin også for å være årsaken til to dødsfall i Danmark. Saken vakte internasjonal oppsikt i juni.

En rapport fra Lægemiddelbestyrelsen i Danmark viser at Yasmin settes i forbindelse med 20 prosent av alle innberettede blodpropper hos kvinner og nærmere 27 prosent av bivirkningene som er innrapportert.

Fra 2003 til i dag er det registrert om lag 160 bivirkninger på p-piller i Norge. Av disse har 60 vært knyttet til bruk av Yasmin.

- Lave tall

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk vil ikke trekke noen konklusjoner.

- Vi tror at hvis man bytter fra en p-pille til en annen, så øker det risikoen for blodpropp noe. Det kan være noe av forklaringen på at vi har fått flere bivirkningsmeldinger i år, sier han og tilføyer at mange kvinner har måttet bytte p-pille fordi salget av bestselgeren Trionetta ble stanset fra nyttår.

- Utelukker dere at p-pilletypen kan gi høyere risiko for blodpropp?

- Vi var vel noen av de første som reiste spørsmålet om Yasmin kunne gi høyere risiko for blodpropp, men vi har ingen data som bekrefter det. Vi har i tre-fire år vært bekymret for antallet alvorlige bivirkningsmeldinger med Yasmin. Derfor har pillen stått på overvåkingslisten i flere år, sier Madsen.

Han påpeker at 2 til 4 av 10 000 p-pillebrukere rammes av blodpropp. Av dem som får blodpropp dør en av hundre, anslår Madsen.

- Hverken vi eller noen andre myndigheter kan peke på noen p-piller som er sikrere. Hvis vi visste det, hadde vi gjort det, sier han.

- Vil dere foreta dere noe etter dødsfallene og alle bivirkningsmeldingene?

- Nei, ikke umiddelbart. Vi følger med på utviklingen og tenker på hvordan vi kan få undersøkt denne problemstillingen i Norge.

RELIS kommer nå til å gå igjennom den europeiske studien av Yasmin med et kritisk blikk.

- Produsenten mener å bevise at Yasmin ikke er verre enn andre p-piller, men det er produsenten Bayer Schering Pharma som selv har finansiert denne studien. Da må de vente at vi er skeptiske, sier Kirsten Myhr.

- Vi vil ikke skremme folk fra å bruke p-piller. Det er større risiko for blodpropp dersom du blir gravid eller tar abort, enn dersom du bruker p-piller. Men vi er bekymret for økningen i registrerte alvorlige bivirkninger. Spesielt når det går så langt at blodproppen ikke blir oppdaget før den går til lungene. Legene må bli flinkere til å være oppmerksomme på dette, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse