Hovedinnhold

- Uflaks er undervurdert

UFLAKS: Vi må slutte å tro at vi kan kontrollere alt i livet, mener lege og forfatter Ståle Fredriksen. Foto: Erik M. Sundt
UFLAKS: Vi må slutte å tro at vi kan kontrollere alt i livet, mener lege og forfatter Ståle Fredriksen. Foto: Erik M. Sundt
- Uflaksens betydning for vår helse og for våre liv er massivt undervurdert i vår kultur, mener lege og forfatter Ståle Fredriksen.

Denne saken handler om:


Ståle Fredriksen er i dag aktuell med boken «Uflaks». Den bygger på hans doktoravhandling med samme tema, og er skrevet for et allment publikum.

Fredriksen er overbevist om at vi ville få det mye bedre med oss selv om vi aksepterte at uflaks er en naturlig del av livet.

Skyldes sykdom virkelig uflaks? Send inn dine spørsmål her, Ståle Fredriksen svarer deg klokken 13.00 i morgen.

- Vi får tutet ørene fulle om at det helt og holdent er våre egne valg og våre egne handlinger som avgjør om vi skal bli syke eller friske. Det er en kamp på kniven, fra dag til dag, nesten fra minutt til minutt. For hvem vil vel bli syk? Derfor dynges vi ned av krav til oss selv, og av krav fra andre. Det blir for mye, sier Fredriksen.

Tre typer uflaks

- Uflaks står i motsetning til kontroll, og jeg deler uflaks inn i tre kategorier. Konstitusjonell uflaks, som innebærer at du er prisgitt de genene du er født med, og det miljøet du vokser opp i. Situasjonsuflaks har du dersom du rammes av ulykker, epidemier eller andre ting som er utenfor din kontroll. Uvitenhetsuflaks har du når du gjør ting du ikke ville gjort hvis du hadde mer kunnskap, sier han.

Ståle Fredriksen mener vi har vitenskapen og religionen å takke for vår allmenne holdning til uflaks: Nemlig at universet er styrt av allmenngyldige lover.

- Uavhengig av hverandre hevder både vitenskapen og religionen at flaks og uflaks bare er tilsynelatende fenomener, en overtro som skyldes at vi ikke har undersøkt og forstått tingene godt nok. Vitenskapsfolk avskriver uflaks, og det har de alltid gjort. Den religiøse forstillingen om kroppen som en rettferdig maskin henger igjen i sin helhet i den moderne medisinen.

- Vi har mindre kontroll enn vi tror

- Sykdommer som forårsakes av uflaks, forårsakes av helt vanlige årsaksmekanismer, som celleforandringer, infeksjoner, forkalkninger og ulykker. Poenget med uflaks er bare å sortere disse velkjente årsakene på en ny og avklarende måte, nemlig i faktorer som er under vår individuelle kontroll, og faktorer som ikke er under vår kontroll, forklarer han, og legger til:

- Etter denne sorteringen kommer det fram et bilde av sykdommer og sykdommers årsaker som står i skarp kontrast til det bildet som vanligvis blir tegnet av helsemyndigheter og medisinske fagmiljøer. Det kommer fram et bilde som viser at vi har langt mindre kontroll over vår egen helse enn vi tror.

Snøballeffekt

Ifølge Ståle Fredriksen disponerer uflaks for mer uflaks. Har du først fått én alvorlig sykdom, så er du betydelig mer sårbar for å få en til.

- Dette ser vi ofte. Ta for eksempel sukkersyke. Det fører til tette blodkar, som fører til dårlig blodsirkulasjon i beina, som fører til amputasjon av tær, og til betente sår. Det er en kaskadereaksjon der én sykdom setter i gang fem andre, sier Fredriksen.

Tilfeldigheter

Skal vi tro Ståle Fredriksen kommer flaks dettende like tilfeldig på oss som uflaks. Han mener det er en misforståelse at flaks kan være noe vi har gjort oss fortjent til.

- Det er ikke noe galt i å ha flaks, for all del. Det er bare ikke noe man har fortjent. Det gjør en ikke til en av Guds utvalgte. Bare til en heldig jævel. Og det bør man ha anstendighet til å innrømme, sier Ståle Fredriksen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse