Hovedinnhold

Svenskene frykter supervirus

IKKE NEDBRYTBART: Et virkestoff i influensamedisinen Tamiflu er fremdelse aktivt når det kommer ut med urinen. Foto: Roche
IKKE NEDBRYTBART: Et virkestoff i influensamedisinen Tamiflu er fremdelse aktivt når det kommer ut med urinen. Foto: Roche
(VG Nett)Influensamedisinen Tamiflu brytes ikke ned i naturen, og det gjør svenske forskere bekymret.

Denne saken handler om:


Virkestoffet oseltamivir som finnes i influensamedisinen Tamiflu er fremdelse aktivt når det kommer ut med urinen. Svenske forskere frykter at innholdet av oseltamivir i utløpsvannet ved renseanlegg kan bli så høyt enkelte steder, at influensavirus i fugler utvikler resistens mot legemiddelet.

- Det er svært betenkelig, spesielt når det gjelder en eventuell influensapandemi eller fugleinfluensaepidemi, sier professor i infeksjonsmedisin ved Akademiska sjukhuset i Uppsala og Högskolen i Kalmar, Bjørn Olsen til aftenposten.no

- Kan miste virkningen

- Tamiflu er det eneste legemiddelet vi har til å bekjempe en influensapandemi. Dersom Tamiflu brukes som behandling for vanlig influensa, risikerer vi å få stammer med resistente influensavirus om ti år. I praksis vil det si at Tamiflu kan bli virkningsløst, sier professoren.

Jerker Fick, doktor i kjemi ved Umeå Universitet, og Bjørn Olsen undersøkte hvordan Tamiflu påvirkes når den aktive substansen i Tamiflu, oseltamivir, går ut i kloakken og gjennom renseanlegg.

Der fant de at virkestoffene i Tamiflu endres noe i kroppen, mens Oseltamivir fortsatt er aktiv når den kommer ut i urinen.

Virkestoffet binder seg ikke til andre partikler, det brytes ikke ned av de kjemiske prosessene, og det påvirkes ikke av sollys.

- Må utvikle en strategi

- Den store trusselen oppstår dersom resistens blir vanlig i influensavirus hos ender, som ofte leter etter føde i grunt vann. Virus fra ender kan mutere og bli overførbare mellom ender og mennesker. Resultatet kan bli virus som er motstandsdyktige mot det eneste effektive legemiddelet vi har, sier Olsen.

- Vi har allerede tapt slaget mot antiobiotikaresistens, som blir mer og mer vanlig. Det samme kan skje med dette legemiddelet. På den andre siden er det positivt at vi nå har muligheten til å gjøre noe på et tidlig stadium. Det er viktig å utvikle en strategi for riktig bruk av Tamiflu, sier Olsen.

- Liten grunn til bekymring

Avdelingsdirektør for legemiddelbruk i Statens legemiddelverk, Ivar Vollset, mener det er liten grunn til bekymring i Norge.

- De bringer frem et scenario som riktignok kan oppstå, men det er sterkt avhengig av medisinbruken. I Norge er det snakk om så små mengder at jeg kan ikke se at det er bekymringsverdig, sier han til VG Nett.

- Stor fortynningseffekt

Han får støtte fra overlege Bjørn Iversen ved infeksjonsovervåkingen, Folkehelseinstituttet.

- Fortynningseffekten fra kloakk og renseanlegg vil være såpass stor at dette tror jeg ikke vil bli noe problem, sier Iversen.

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttets reseptregister ble Tamiflu utlevert til 22 119 brukere i 2005, mens 4 584 personer anskaffet seg legemiddelet i 2006.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse