Hovedinnhold

Leger må ta i bruk e-tjenester

INTERNETT:Norske pasienter ønsker å kunne bruke internett for å kommunisere med legene. Foto: Telemed
INTERNETT:Norske pasienter ønsker å kunne bruke internett for å kommunisere med legene. Foto: Telemed
(VG Nett) Innføringen av fastlegeordningen i 2001 har ført til konkurranse mellom legene. Leger som ikke tilbyr e-helsetjenester kan bli tapere i kampen om pasienter.

Hver tredje nordmann ønsker at legen skal tilby e-helsetjenester, viser en fersk studie gjennomført av forskere ved nasjonalt senter for telemedisin i Tromsø, melder Helserevyen online.

E-tjenestene vil gi mulighet for tjenester som påminnelse av legetime via sms, mulighet for e-postkontakt og mulighet for elektronisk bestilling av time. Dette er viktig for mange av nordmennene som er blitt spurt i undersøkelsen.

Folk forventer effektivitet

- Over 50 % av fastlegene har koblet seg opp til helsenett i dag, sier Hilde Pettersen, kommunikasjonssjef ved Nasjonalt senter for telemedisin til VG Nett.

- Det tar tid å etablere et sikkert nettverk, og vi håper at flere leger nå vil knytte seg til, sier Pettersen.
Hun forteller at det går i retning av at flere ikke vil sitte med lua i hånda og vente på kontakt med legen.

- Mange i Norge har innarbeidet faste nettrutiner. Vi betaler regningene våre, bestiller fly og hotell til reisen, vi handler klær på nettet, leser avisen og kjøper billetter til kinoforestillinger og fotballkamper på netter. Tålmodigheten er derfor ikke på topp når vi i møtet med helsetjenesten opplever å stampe i telefonkø, for i neste omgang å bli opplyst at legens telefontid er over, når vi er vant til at ting går raskt og forventer det samme når vi samhandler med helsevesenet, sier Pettersen.

Flere nettsteder

Leger som tilbyr e-helsetjenester kan finnes på nettportalene Minhelse.no og Mindoktor.no. Disse nettstedene kan brukes for å bestille time, resept, attest og stille spørsmål. Man kan søke over hele landet, og finne ut om sitt legekontor tilbyr online tjenester.

Sosial og helsedirektoratet har satt i gang et arbeid for å utvikle elektroniske resepter på internett og kunne hente resepten direkte på apoteket. Løsningen skal være klar for pilotdrift 2. mars 2008.

Norge har en av Europas strengeste personlovgivninger, og det vil stilles strengere krav til håndtering av pasientopplysninger enn til for eksempel en nettbank.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse