Hovedinnhold

Nordmenn tror myndighetene overdriver influensafare

Halvparten av de spurte i en ny undersøkelse tror norske helsemyndigheter overdriver prognosen for antall døde ved en kommende influensapandemi.

Denne saken handler om:

DYSTER SPÅDOM: Eksperter er overbevist om at vi stadig er nærmere en alvorlig smittsom influensa. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
DYSTER SPÅDOM: Eksperter er overbevist om at vi stadig er nærmere en alvorlig smittsom influensa. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix

Samtidig svarer 80 prosent at de vil skjerpe den personlige hygienen ved et smitteutbrudd, ifølge den norske undersøkelsen, som er offentliggjort i det medisinske tidsskriftet MBC Public Health.

2 prosent vil la være å gå på jobb, og 4 prosent vil dra til et isolert og beskyttet sted dersom en influensapandemi bryter ut. Videre viser undersøkelsen at rundt halvparten tror medikamentet Tamiflu vil redusere antall dødsfall. Men bare 1 prosent har skaffet seg denne medisinen.

- Våre funn viser at majoriteten av nordmenn har et nøkternt og avslappet forhold til dette. Det er positivt. Få er forberedt på å ta forholdsregler som påvirker dagliglivet dersom slik smitte kommer til Norge, sier professor Ivar Sønbø Kristiansen ved Institutt for helseledelse og helseøkonomi på Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Eksperter er overbevist om at vi stadig er nærmere en alvorlig smittsom influensa. Nasjonalt folkehelseinstitutts prognoser viser at mellom 0,5 og 1 prosent av Norges innbyggere vil dø. Det betyr mellom 23.000 og 46.000 dødsfall.

For å være på den sikre siden, har derfor helsemyndighetene skaffet 1,4 millioner doser av influensamedisinen Tamiflu, som skal dempe influensasymptomene. Norge har også inngått en avtale som skal sikre en influensavaksine dersom en pandemi bryter ut.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse