Hovedinnhold

3666 barn fikk soveresept

Eksperter advarer mot økt bruk

FARMASØYT: Tobias Johansson ved Vitusapotek Østbanen i Oslo med innsovningstabletter og hormonpreparatet melatonin. Han har aldri skrevet ut sovetabletter til barn. - Det er ikke så vanlig, sier Johansson. Foto: KRISTER SØRÅS.
FARMASØYT: Tobias Johansson ved Vitusapotek Østbanen i Oslo med innsovningstabletter og hormonpreparatet melatonin. Han har aldri skrevet ut sovetabletter til barn. - Det er ikke så vanlig, sier Johansson. Foto: KRISTER SØRÅS.
Tusenvis av norske barn fikk sovetabletter eller beroligende midler i fjor. Leger frykter senskader.

Denne saken handler om:

3666 barn fra 0 til 9 år fikk minst én resept på sovepiller og beroligende i fjor, viser tall VG har hentet fra Reseptregisteret.

Her registreres alle som har hentet legemidler på resept i Norge.

Økningen i antall resepter er på 19 prosent sammenlignet med 2004. I tillegg kommer medikamenter foreldre har fått til seg selv, eller har kjøpt i utlandet eller på nettet.

- Sovetabletter bør ikke brukes som en lettvint løsning når foreldrene vil spise middag på restaurant eller slippe hyling på flyturen, sier barnelege Anne Lindboe ved Ullevål universitetssykehus.

Hun mener legene bør være restriktive.

- Jeg har inntrykk av at terskelen for å gi medisiner til barn er blitt mye lavere. Foreldre er fryktelig travle, og vil ha velfungerende barn, sier Lindboe.

Bekymret

Seksjonsoverlege Thore Henrichsen ved barneintensiven på Ullevål universitetssykehus er bekymret.

- Legene frykter for at medisinene kan gi barna senvirkninger. Sovetabletter kan ha skadelige langtidseffekter. Grunnen er at hjernen er i modning. Tablettene kan i verste fall føre til at barnet presterer dårligere som voksen, enn hvis det ikke hadde fått medisiner, sier Henrichsen.

Forsker Børge Sivertsen ved institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen, mener det er lettvint å gi barn sovemedisiner. Han anbefaler i stedet å innarbeide gode søvnrutiner.

- Sovemedisiner er bra for voksne med akutte søvnvansker, men skal ikke brukes kronisk eller på barn, sier Børge Sivertsen.

Psykiater og forsker Jørgen Bramness ved Folkehelseinstituttet opplyser at det under båsen «beroligende midler» ligger medisin som brukes mot angst, epilepsi, feberkramper og muskelsykdom.

Tilbakeholdne

Når det gjelder sovemidler opplyser han at leger tradisjonelt sett har vært svært tilbakeholdne med å gi sovemedisin til barn. Han tilføyer at det også brukes en rekke andre sovemidler blant barn - som de gamle typene allergimedisiner.

- En eller to dagers behandling kan hjelpe dem til å snu døgnet, sier Bramness.

Professor Steinar Westin ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU er kritisk.

- Vi ser en økende tendens til å søke medisinske løsninger på hverdagens problemer. På mange av livets områder oppfatter vi avvik som sykdom. I stigende grad forventes det at livet skal være normalt, sier Westin.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse