Hovedinnhold

Tviler på p-piller

UNDER LUPEN: Dagens p-piller har færre bivirkninger, men bekytter dårligere mot graviditet. Foto:
UNDER LUPEN: Dagens p-piller har færre bivirkninger, men bekytter dårligere mot graviditet. Foto:
Beskytter p-pillene godt nok mot uønsket graviditet? Amerikanske myndigheter vil ha strengere kontroll, og norske eksperter følger nøye med.

Denne saken handler om:

P-piller med lavere østrogeninnhold skal redusere risikoen for alvorlige bivirkninger som blodpropp og hjerte- og karsykdommer. Nå frykter flere at østrogen-kuttet har økt faren for en annen "bivirkning", nemlig uønsket graviditet.

Risikoen for å få et uønsket svangerskap er mer enn fordoblet de siste 30 årene i USA. I dag opplever flere enn to per hundre kvinner at de blir gravide mens de bruker p-piller, ifølge nettstedet Playfuls.

De samme p-pillene brukes også i Norge. Legemiddelverket følger nøye med når et amerikansk ekspertpanel nå vurderer om det trengs andre typer pasientundersøkelser før myndighetene godkjenner nye prevensjonsmidler.

Les også: 12 myter om prevensjon

54 uønskede graviditeter
- Vi kommer sikkert til å drøfte resultatene som de amerikanske legemiddelmyndighetene kommer fram til i Europa, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Legemiddelverket.

I 2005 brukte rundt 280 000 norske kvinner p-piller og minipiller. Nesten 40 000 brukte enten p-sprøyte og p-plaster.

Fra 2003 og til og med 2006, meldte 54 kvinner at de hadde blitt gravide selv om de hadde brukt hormonelle prevensjonsmidler inkludert hormonspiral.

Bør du bruke kondom, pessar eller p-piller? Finn svaret i vår oppdaterte prevensjonsguide:

Må tas på alvor
Bekymringen for at østrogendosen skal ha blitt for lav er ikke ny, påpeker Madsen. Han mener likevel det er liten grunn for bekymring blant norske kvinner

- P-piller som blir godkjent i dag, er godkjent på solid grunnlag. Kvinnene trenger overhodet ikke bekymre seg verken for alvorlige bivirkninger eller prevensjonssikkerheten.

- Men fordi dette er så viktig for mange kvinner, er det også viktig at myndighetene hele tida sørger for at p-pille-studiene gir de aller beste resultatene, fortsetter han.

Spesielt viktig mener han det er å forske mer på effekten blant overvektige og kvinner som røyker.

Feil bruk
Nina Schmidt, leder i Norsk Jordmorforening, oppfatter ikke graviditet på tross av p-pillebruk som noe stort problem.

- Jeg har ikke inntrykk av at folk tar p-piller og blir gravide likevel. Da er det i så fall på grunn av bruksfeil, at de glemmer å ta en pille, tar den for sent eller har vært syke og kastet opp, sier Schmidt.

Hun påpeker at p-sprøyten ikke inneholder østrogen i det hele tatt, og har dermed vanskelig for å tro at lavt østrogeninnhold i p-pillene skal være noe probelm.

Les mer om de ulike p-pillene på Lommelegen:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse