Hovedinnhold

P-piller kan hindre kreft

DOBBELTFUNKSJON: P-piller kan også hindre kreft, ifølge studie. Foto: Tore Berntsen
DOBBELTFUNKSJON: P-piller kan også hindre kreft, ifølge studie. Foto: Tore Berntsen
(VG Nett) Bruk av p-piller kan redusere kreftfare, viser studie.

Denne saken handler om:

Britiske forskere har gjennom en periode på nesten førti år fulgt en gruppe på 46 000 kvinner. Halvparten av kvinnene som deltok i studien tok p-piller, og resten ikke.

Resultatet viser at de av kvinnene som brukte p-piller hadde tolv prosent mindre sjanse for å utvikle kreft i eggstokkene, livmorhulen og tarmene. Men helsegevinsten viste seg for alvor femten år etter at kvinnene sluttet med pillen, melder BBC News.

- Sjansespill

- Risikoen for å bli rammet av ulike typer kreft varierer gjennom livet, og det viktige her er jo at den samlede bruken av p-piller ikke øker denne risikoen. Denne studien reflekterer vel at det dreier seg om litt eldre personer, og det totale bildet kan derfor se annerledes ut for unge kvinner i dag, sier professor Eiliv Lund ved Institutt for samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø til VG Nett.

- Det blir på en måte et komplisert sjansespill, siden risikoen for brystkreft øker under bruk, og risikoen for andre krefttyper senkes etter bruk, mener han.

Ufarlig

Tidligere forskning har vist at p-pillebrukere øker risikoen for å utvikle brystkreft, men så lenge bruken ikke overstiger åtte år, skal det ifølge forskerne bak studien være ufarlig.

Daglig leder av Foreningen for Brystkreftopererte, Lise Høie, kjenner ikke til studien, men synes den høres spennende ut.

- Dette er helt klart positivt. Med tanke på den andel kvinner som bruker p-piller, er det flott hvis bruken av disse kan bidra til å minske risikoen for å utvikle bestemte krefttyper, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse