Hovedinnhold

Advarer mot Botox

BOTOX: Legemiddelverket advarer mot å glatte ut rynkene med botox. Foto: VG
BOTOX: Legemiddelverket advarer mot å glatte ut rynkene med botox. Foto: VG
Injeksjoner med Botox for å glatte ut rynker i ansiktet kan gi siklende munn, talevansker eller hengende øyelokk. Nå advarer Legemiddelverket mot bivirkninger og uriktig bruk av legemiddelet.

Botulinumtoksin, best kjent som Botox, blir blant annet brukt for å glatte ut rynker. Fortynnede doser av giften sprøytes inn i utvalgte små ansiktsmuskler og lammer dem slik at rynkene blir mindre framtredende. Det er imidlertid ikke helt uten risiko.

- En gjennomgang av europeiske data viser at man har sett en del tilfeller av lammelser som skyldes at toksinet har spredt seg til andre muskler enn der det ble sprøytet inn, sier seniorrådgiver Ingebjørg Buajordet i Statens Legemiddelverk til Dagsavisen.

Hun viser til bivirkninger som muskelsvekkelse, puste-, tale- og svelgevansker.

- Dette kan ha sammenheng med at injeksjonen ikke er satt på riktig måte eller at det er gitt for store doser, sier Buajordet.

På verdensbasis har det vært 600 rapporter om slike bivirkninger. Kun ett tilfelle er fra Norge. Pasienten fikk tåkesyn, generell muskelsvekkelse og talevansker.

Buajordet vet ikke i hvor stor grad andre yrkesgrupper enn leger setter slike sprøyter, men er klar i sin anbefaling.

- Vi anbefaler at slike injeksjoner gis av en lege med erfaring, sier hun.

I en undersøkelse uført av bladet Kvinner og Klær, sier en av ti norske kvinner at de gjerne kunne tenke seg en Botox-behandling.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse