Hovedinnhold

Norsk lege hjalp lesbiske å få barn

BEFRUKTER: En klikk i Århus tilbyr kunstig befruktning også til norske kvinner. Foto: VG
BEFRUKTER: En klikk i Århus tilbyr kunstig befruktning også til norske kvinner. Foto: VG
(VG Nett) En norsk lege inseminerte sæd i en lesbisk kvinne fordi han syntes det var for ille at det lesbiske paret skulle betale store summer for å få hjelp på en dansk klinikk.

Denne saken handler om:

Den norske legen velger å ikke stå frem med fullt navn, men velger å være anonym siden hans handling var i strid med norsk bioteknologilov, melder Dagens Medisin.
- Jeg står for det jeg har gjort, men jeg ville nok tenkt meg om to ganger om jeg hadde skjønt at det var ulovlig. Men jeg ville nok gjort det samme igjen, sier legen.

Han innrømmer å ha feiltolket lovteksten, og trodde at det ikke utgjorde noen forskjell på om man insiminerte sæd på en lesbisk og en heterofil kvinne, så lenge kvinnen var gift og sædgiveren kjent.

- Jeg handlet i god tro, og synes at regelverket er absurd, sier legen.

Dyrt i Danmark

Den gifte lesbiske kvinnen, som han var fastlege for, oppsøkte ham for å ta rutinemessige undersøkelser som kreves for å hjelp på en privat klinikk i Danmark. Han spurte pasienten hva det kostet, og fikk til svar at det ville koste tusenvis av kroner. Det lesbiske paret hadde på forhånd diskutert situasjonen med et heterofilt vennepar, men blitt enige om at inseminasjon i Danmark var det beste løsningen. Legen tilbød paret å gjøre inseminasjonen selv, mot vanlig konsultasjonstakst. I dag er paret foreldre til et lite barn.

Tror at andre gjør det

- Jeg vil tro at også andre allmennpraktikere har gjort tilsvarende ting. Etter mitt syn er det bedre at det blir gjort på et legekontor enn at kvinner driver med dette selv, med faren for infeksjoner og andre komplikasjoner, konstaterer legen, som ikke sjekket at sæden var fri for HIV eller andre smittestoff.

- Jeg stolte på pasienten.
Legen foreslår at andre norske allmenpraktikere skal få lov til å hjelpe lesbiske par på denne måten.

Ikke første gang

-Det er ikke første gang jeg hører om dette. Andre leger har sannsynligvis også gjort dette, sier Redun Førde ved seksjon for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo.
Hun mener at det viktigste er hensynet til barnets beste, men at det må være gode grunner for å ikke sidestille heterofile og homofile med sterke ressurser å få barn.

- Det er også en fordel når befruktningen skjer i Norgem da barnet da senere har muligheter for å vite hvem faren var.
Ved storklinikk i Købehavn ble det i 2006 utført 591 insemniasjoner til norske kvinner. Halvparten av kvinnene er lesbiske, den andre halvparten enslige.

Bioteknologinemda delt

Regjeringen, med Barne og likestillingsdepartementet arbeider for tiden for en fellesk ekteskapslov for homofile og heterofile par. I den forbindelse utarbeider Helse- og omsorgsdepartementet, som har ansvar for bioteknologiloven, om retten til assistert bekfruktning skal utvides til alle ektepar, uavhenging av seksuell orientering. Bioteknoliginemda er delt, ti av medlemmene er for at lesbiske par skal få tilgang til assistert befruktning, mens seks er i mot.

Diskrimineres

- Dagens lovverk er en opplagt diskriminering av lesbiske, og det er på høy tid at lesbiske og hetetrofile likestilles ved assisert befruktning, sier fastlege og spesielt i allmennmedisin og samfunnsmedisin, Janeche Thesen, ved Valestrand legekontor i Osterøy kommune.
Hun gir legen honnør for ønske om å hjelpe.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse