Hovedinnhold

Færre pasientskader med ny teknologi

BEDRE BEHANDLING: Pasienter i dag blir ikke behandlet etter samme prosedyrer. Det skal et nytt elektronisk system sørge for. Foto: Lise Åserud/SCANPIX
BEDRE BEHANDLING: Pasienter i dag blir ikke behandlet etter samme prosedyrer. Det skal et nytt elektronisk system sørge for. Foto: Lise Åserud/SCANPIX
En ny database skal bedre pasientsikkerheten, gi mer tid til pasientene og bedre ressursbruk i helsevesenet.

Denne saken handler om:


Færre infeksjoner, færre komplikasjoner og uheldige situasjoner. Det er målet med et nytt elektronisk system som blant andre sykepleierne på Akershus universitetssykehus (Ahus) har tatt i bruk.

- I dag er det ikke garantert at en pasient blir behandlet etter de samme standardiserte sykepleierprosedyrene, forklarer Kristin Bang, direktør for helsefag ved Akershus universitetssykehus.

Det betyr at dersom du for eksempel skal få intravenøs væske eller sette inn et kateter i urinrøret, vil ulike sykepleiere gjøre det på ulike måter. Og ikke alle måter er like gode.

Skal du opereres? Da er du tryggest dersom det skjer på formiddagen:

Ulik behandling
En undersøkelse utført ved Ahus viste at det fantes tre forskjellige retningslinjer for en viktig prosedyre som i utgangspunktet skal utføres på samme måte av alle ansatte.

- Jeg regner med at vi finner den samme situasjonen på andre sykehus. Det betyr at pasienter i verste fall behandles med 200 ulike versjoner av samme prosedyrer, sier Bang.

Det nye systemet som kalles Praktiske Prosedyrer i Sykepleien, PPS, beskriver én bestemt måte å gjøre hver enkelt prosedyre på. Hver prosedyre er kvalitetssikret på bakgrunn av dokumentert kunnskap, noe som sørger for den beste utførelsen, ifølge Bang.

Er du frisk eller syk? Sjekk her:

Mer tid til omsorg
Hittil har det enkelte sykehus, den enkelte kommune og høyskole vært ansvarlig for å kvalitetssikre prosedyrene. Dette koster årlig 3,2 milliarder, ifølge forlaget Akribe som har utviklet PPS.

Forlagsdirektør Marit Landsem Berntsen mener en omdisponering av ressursene i høyeste grad vil være en prioritering av pasientsikkerheten.

- Sykepleiere og helsearbeidere er den største personellgruppen i helsesektoren, og den gruppen som står nærmest pasientene. Ved å investere i moderne teknologi også for denne personellgruppen, vil tid og penger som blant annet brukes til prosedyreutvikling, heller kunne brukes til direkte pasientbehandling og -omsorg.

Les også: Frisk med snill lege:

Letter arbeidet
Enkelte andre sykehus i Norge har også tatt i bruk eller planlegger å ta i bruk PPS. I tillegg har flere kommuner og alle høyskoler tatt det i bruk. I løpet av de nærmeste dagene vil Akershus universitetssykehus imidlertid som landets eneste sykehus integrere PPS i elektronisk pasientjournal.

- Det gjør at systemet blir enklere å bruke for sykepleieren som dermed sparer tid, mener Kristin Bang.

Unni Veirød, konstituert generalsekretær i Norsk Pasientforening, synes PPS høres ut som et godt tiltak for pasientene.

- Det er viktig å kvalitetssikre ved å legge opp til best mulige prosedyrer. Vi mener det er det eneste fornuftige å gjøre, sier hun.

Kirurgene banner og klandrer andre for feil. Ofte går det ut over sykepleierne. Les mer her:

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse