Hovedinnhold

Ecstasy skader hukommelsen

PARTY-DOP: Ecstasy-bruken skjøt fart i House- og Rave-miljøene på starten av 90-tallet. Rundt to prosent av ungdom mellom 15 og 20 år har prøvd ecstasy. Foto: Pia Solberg/VG
PARTY-DOP: Ecstasy-bruken skjøt fart i House- og Rave-miljøene på starten av 90-tallet. Rundt to prosent av ungdom mellom 15 og 20 år har prøvd ecstasy. Foto: Pia Solberg/VG
Tenker du at én pille ikke kan være så ille? Allerede etter noen få ecstasytabletter, husker du dårligere, ifølge ekspertene.

Denne saken handler om:

Ecstasy kan gjøre deg lykkelig og full av energi. Men samtidig som lykkerusen sprer seg, svekker det narkotiske stoffet den verbale hukommelsen din betydelig, viser en nederlandsk studie.

Les også: Musikk forsterker ecstacy

De ferske brukerne i studien hadde tatt i gjennomsnitt tre ecstasytabletter. Det var nok til at de gjorde det dårligere på tester hvor de skulle pugge en rekke ord og så huske dem senere, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Færre brukere
I studier fra de siste tre årene oppgir rundt to prosent av ungdom mellom 15 og 20 år at de har brukt ecstasy, ifølge tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning, Sirus.

- Det var mye oppstyr rundt ecstasy for mange år siden, men det er ingenting som tyder på at det har noen stor utbredelse i ungdomsmiljøene i dag, sier forsker Astrid Skretting.

Hun forteller at andelen som har brukt ecstasy, har holdt seg relativt stabil de siste årene, og heller til en viss grad gått ned enn økt.

Vi drikker mer alkohol, og bruker mindre narkotika. Les mer her:

Hjerteinfarkt og kollaps
Ecstasy er nært beslektet med amfetamin, og mange av risikofaktorene ved misbruk er de samme, ifølge Pasienthåndboka.

De behagelige virkningene er høy selvtillit, oppstemthet og energikick, og mange tar det for å kunne danse mange timer i strekk.

De ubehagelige virkningene er imidlertid langt flere: Økt hjerterytme og blodtrykk kan føre til hjerteinfarkt og hjerneblødning. Kroppens varmeregulering kan også settes ut av spill, og en lang danseøkt kan ende med overoppheting og kollaps.

Depresjon, hallusinasjoner og paranoia er også vanlig, og ifølge Pasienthåndboka vil de fleste som bruker ecstasy, få psykiske problemer på sikt. Men enkelte rammes lettere enn andre, mener engelske forskere.

Kan gi demens
Ifølge den ferske studien som er publisert i tidsskriftet Archives of General Psychiatry, vil ikke en tilfeldig iakttaker legge merke til svekkelsen i hukommelsen. Det vil kanskje heller ikke være et handikap for personen selv, men det kan øke den framtidige risikoen for å få demens eller hukommelsesproblemer.

- Vi vet heller ikke hva som skjer når hjernen blir eldre, sier dr. Thelma Schilt fra University of Amsterdam til Reuters. Hun presiserer også at det ikke er klart om ecstasyens virkning på hukommelsen er permanent.

I studien ble 58 personer som hadde prøvd ecstasy og 60 personer som ikke hadde prøvd det bedt om å pugge 15 ord. De som ikke hadde prøvd ecstasy, husket bedre i løpet av forsøket, mens de som hadde prøvd ecstasy, gjorde det verre underveis.

Mat er ikke bare godt for ganen, det er også godt for hukommelsen:

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no.

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse