Hovedinnhold

Avslørte plagiat - måtte trekke artikkel

En årvåken dansk forsker bidro til at Tidsskrift for Den norske lægeforening avslørte sin første plagiatsak sist høst.

Denne saken handler om:

Redaktør Charlotte Haug i Tidsskriftet reagerer sterkt på plagiatsaken, som endte med at forfatterne måtte trekke artikkelen.

En høyt anerkjent norsk lege sto som hovedforfatter av artikkelen som omhandlet synsforstyrrelser ved multippel sklerose. Ti norske nevrologer og øyeleger sto som medforfattere.

En dansk forsker reagerte imidlertid da han leste artikkelen og gjorde Tidsskriftet oppmerksom på at en betydelig del av artikkelen var en ren oversettelse av en tysk artikkel i The Lancet tre år tidligere.

- Dette er en annen type sak enn den avslørte forskerskandalen, men like fullt en meget kjedelig sak. Som tidsskrift er vi nødt til å reagere strengt på slikt. Artikkelen måtte derfor trekkes, noe som er en ganske alvorlig reaksjon. Å trekke en artikkel betyr at man sier at den ikke gjelder, sier redaktør Charlotte Haug.

Alle har ansvar

- Internasjonalt er det strenge regler for publisering, derfor reagerer vi også sterkt på slike ting.

Det er også grunn til å minne om at det ikke bare er førsteforfatteren som gjelder. Alle medforfattere har et ansvar.

Setter du navnet ditt på en artikkel, må du kunne gå god for hele arbeidet, du må kjenne grunndataene, sier hun.

- Hvilken forklaring fikk dere fra forfatterne?

- Vi har ikke fått noen forklaring fra dem.

Jeg gjorde det klart for dem at artikkelen ikke lenger kunne stå, spørsmålet var dermed om jeg skulle trekke den, eller om de skulle gjøre det selv. Forfatterne valgte det siste.

Var for lik

Overlege Rune Midgard ved Molde sykehus var hovedforfatter for artikkelen som ble trukket.

- Vi var elleve medforfattere som skrev en oversiktsartikkel og var gjennom en ordinær prosess. Etterpå kom det fram at artikkelen var for lik en annen artikkel. Derfor ble den trukket. Vi hadde ikke passet godt nok på, sier Midgard.

- Hvordan kunne dette skje?

- Det glapp for oss. Det var en dum sak, selvfølgelig. Jeg var kontaktforfatter, men det var et felles ansvar.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse