Hovedinnhold

- Detox-kurer er bortkastede penger

FETT: Julematen fordufter ikke i magen hvis du tar deg en detox-kur, mener britiske forskere. Foto: Nina Bugge Øyen
FETT: Julematen fordufter ikke i magen hvis du tar deg en detox-kur, mener britiske forskere. Foto: Nina Bugge Øyen
(VG Nett) Mange starter det nye året med å kjøpe produkter som skal rense kroppen for giftstoffer etter den fete julefeiringen. - Helt bortkastet, mener britiske forskere.

Denne saken handler om:

Hvert år brukes det flere hundre millioner kroner på å kjøpe tabletter, juice, te og oljer som lover å rense kroppen for giftstoffer. En detox-kur skal være snarveien til et friskere liv.

Nå slår 11 forskere i rapporten «Making sense of chemical stories» fast at mesteparten av de kostbare produktene som skal rense kroppen for gifter og avfallsstoffer, ikke har en eneste dokumentert egenskap for å holde det de lover.

Det er en myte at kroppen samler opp giftstoffer som må fjernes ved hjelp av diverse remedier, slår forskerne fast.

- Konseptet bak detox er å markedsføre en myte istedenfor fysiologiske fakta, mener Catherine Collins, ledende diettspesialist ved sykehuset St. George's medisinstudier i London, til The Times.

Her kan du lese mer om produkter som er undersøkt.(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne linker.)

- Påfunnet om detoksifisering, eller påfunnene siden det finnes mange metoder å gjøre dette på, viser hvor mye folk er villig til å tro på, og betale for, magiske krefter til tross for at det ikke finnes dokumentasjon på at dette virkelig virker, sier Martin Wiseman, ernæringsprofessor ved Universitetet i Southampton, til den samme avisen.

Drikk vann
Forskerne bak rapporten konkluderer med at kroppens egne mekanismer som sørger for å fjerne avfallsstoffer, holder i massevis. Hvis man vil øke kapasiteten på for eksempel leveren eller nyrene, kan dette enklere og billigere gjøres ved å drikke mer vann, og spise frukt og grønnsaker.

Isteden brukes det flere hundre millioner kroner hvert år ifølge The Times, på å kjøpe produkter som skal gjøre det samme.

- Selv hvis du drikker en nesten dødelig dose alkohol, hvilket jeg ikke anbefaler i utgangspunktet, sørger leveren din for at kroppen er renset i løpet av 36 timer helt uten assistanse fra detoksifiserende tabletter, forklarer Sir Colin Berry, patologiprofessor ved Queen Mary, Universitetet i London.

Christian A. Drevon, ernæringsprofessor og Vektklubb.no-ekspert, er helt enig.

- Kroppen er rustet for å ta seg av dette selv, og det er ikke dokumentert at man kan heve forsvarsverkene ved å tilføre kroppen andre stoffer, sier Drevon til VG Nett.

LES MER:Vektklubb.no
Drevon understreker at man foreløpig ikke vet nok for å kunne fastslå hva som eventuelt kan tilføres kostholdet for å bedre fjerningen av avfallsstoffer, men at man uansett ikke skal måtte betale i dyre dommer for det.

- Hvorfor tror du da at folk bruker så mye penger på noe som ikke har dokumentert effekt?

- I denne bransjen dreier det seg veldig mye om å selge drømmer, ikke løsninger. Mennesket har et håp om å lykkes. Det blir som alle de som kjøper Lotto-kupong selv om statistikken sier at det er svært vanskelig å vinne, sier Drevon.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse