Hovedinnhold

Mindre kreft med D-vitaminer

Høye doser av vitamin D kan redusere risikoen for flere vanlige krefttyper med 50 prosent, hevder amerikanske forskere.

Denne saken handler om:

SUNT FETT: Laks er rikt på det sunne fiskefettet. Foto: Terje Mortensen
SUNT FETT: Laks er rikt på det sunne fiskefettet. Foto: Terje Mortensen

I en ny studie har forskere ved universitetet i San Diego i California sett på resultatene av 63 gamle kreftstudier. De har funnet at høye verdier av D-vitamin i blodet kan redusere risikoen for å utvikle kreft, blant annet i brystene, i eggstokkene og i tykktarmen. Funnene er publisert i American Journal of Public Health.

Sol og mat

Den naturlige formen av vitaminet, kalt D3, produseres i huden ved soling, men man får det også gjennom forskjellig mat som kjøtt, olje og spesielt fet fisk.

Forskerne, så på sammenhengen mellom blodverdiene av vitamin D og risikoen for kreft.

Overlevelsesprosenten for kreftrammede afro-amerikanere i Karibia er lavere enn for hvite. Forskerne tror at grunnen til dette er at mørk hud produserer mindre D-vitaminer enn hvit hud.

Gamle studier

I studien tok forskerne for seg flere titalls studier fra årene mellom 1966 og 2004 som omhandlet kreft i tykktarm, eggstokker, prostata og bryst. Ifølge forskerne viste analyser at man ikke kan utlukke påvirkningen av vitamin D.

De mener at en D-vitamindose på 25 microgram daglig kan halvere risikoen for tykktarmskreft og redusere risikoen for brystkreft og kreft i eggstokkene med 30 prosent.

Samtidig advares det mot for høy daglig dose av vitaminet: Mer enn 50 microgram daglig kan føre til kroppen tar opp for mye kalsium som kan skade lever og nyrer.

Professor Cedric Garland, som leder studien, sier at ut fra materialet, som er noe av det beste som finnes, er det nødvendig med offentlige helsetiltak. Han mener at den enkleste og sikreste måten å få nok D-vitaminer på, er gjennom mat og kosttilskudd.

Beviser ingenting

Professor Colin Cooper ved the Institute of Cancer Research, sier studien bare antyder og ikke beviser at D-vitaminet har positive innvirkning i forhold til kreft. Han mener det er nødvendig med mer forskning på dette området for å kunne dra en endelig konklusjon.

Dr Mark Metfield fra Den internasjonale kreftforskerforeningen er enig i at den siste studien ikke beviser noe om fordelene ved D-vitaminet.

- Jeg er litt forsiktig. Det er ingen tvil om at det er en forbindelse mellom folk som har høye verdier av vitamin D i blodet og lav risiko for kreft, men det er bare en forbindelse.
Forbindelsen sier ingenting om årsaksforhold.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse