Hovedinnhold

Møt vinteren med piggene ute

VG tester piggdekk til sykkelen

GREPA DEKK: Fra venstre - Schwalbe Ice Spiker, Nokian Extreme og Continental Spike Clae. Foto: Thor Nielsen
GREPA DEKK: Fra venstre - Schwalbe Ice Spiker, Nokian Extreme og Continental Spike Clae. Foto: Thor Nielsen
Det er ingen grunn til å sette inn sykkelen selv om vinteren nærmer seg. Med gode piggdekk går det som en lek selv på bare hålken.

Denne saken handler om:

Men det er slettes ingen lek å ferdes på glattisen med dårlige piggdekk.

VG har i samarbeid med Syklistenes Landsforenings blad På Sykkel testet piggdekk for sykkelen.

- De beste dekkene, Scwalbe Ice Spiker, gjør vintersykling moro. Med disse sitter sykkelen som et skudd på glattisen. I den andre enden av skalaen finner vi Biltemas dekk. Etter litt bruk er de rett og slett ikke trygge på isen, sier testansvarlig i På Sykkel, Morten Karlsen.

Hvert år selges det hele 25000 piggdekk til sykkel her til lands. Er du en av de mange som prøver å spare noen kroner ved ikke å kjøpe piggdekk eller bare kjøre med ett piggdekk foran, bør du ifølge Karlsen tenke deg om en gang til.

- Når det er glatt, får du da lett skrens på det hjulet som ikke har pigger. Legg på piggdekk både foran og bak, så ferdes du tryggere, mener På Sykkels testansvarlige.

Høy pris

VINTERSYKLING: Morten Karlsen i På Sykkel mener at gode dekk gjør vintersykling moro. Foto: RUNE PETTER NESS
VINTERSYKLING: Morten Karlsen i På Sykkel mener at gode dekk gjør vintersykling moro. Foto: RUNE PETTER NESS

Prisene på dekkene er høye. I VGs test koster dekkene mellom 200 og 750 kroner pr. dekk. Det er imidlertid en klar tendens at de dyrere dekkene faktisk har bedre gripeevne på glattisen enn de billigere.

Flere av de billige dekkene slites også raskt ned, så det kan bli dyrt å kjøpe billig.

Piggdekk fås i dag primært i to forskjellige størrelser, en 26 tommers størrelse som er den vanlige størrelsen på dekk på en terrengsykkel, og en 28 tommers versjon, som passer på en hybridsykkel.

PS! Hele testen finner du på Syklistenes Landsforenings hjemmesider

Piggdekk til terrengsykkel (26 tommer)
Schwalbe Ice SpikerNokian Extreme 294Dette er testen

Pris pr. dekk: 549 kr.

Dette piggdekket er testenes klare vinner. Vintersykling blir moro med et dekk med så bra gripeeve både på snø og is. Selv om underlaget er isete, hjelper de 304 piggene pr. dekk deg opp en hvilke som helst bakke. Slitestyrken er også meget bra.

Mer om dekket: Schwalbe.com og Cyklon.no

Pris pr. dekk: 749 kr.

Nokian Extreme er også et bra allround dekk. Det er bare så altfor dyrt: 400 kroner mer for to dekk enn testvinneren koster! Du kan imidlertid være heldig og få det på tilbud ned mot 500 kroner. Da er piggdekket med sine 294 pigger et nesten like godt kjøp som testvinneren, slitesterkt og godt under alle forhold.

Mer om dekket: Shimano Norge, tlf. 66778010, Suomityres.fi

Testpanelet i På Sykkel har syklet mange tusen kilometer for å komme fram til resultatene i testen.

 • Dekkene er prøvd på is, på snø, på grus og på asfalt.
 • Turene er skjedd i alt fra 7 plussgrader til 17 minus.
 • For å kunne si noe om slitestyrke er alle dekkene syklet minimum 500 kilometer.
 • Det er vurdert hvor godt dekkene sitter på is. Under akselerasjon og oppbremsing samt sideveisgrep.
 • De har også vurdert egenskapene i snø. Vekt og pris er også viktig, og er tatt med i vurderingen.
Vontinental Spike ClawKenda Klondyke K1013 3Biltema 27-957

Pris pr. dekk: 598 kr.

Continental har laget de beste piggfrie vinterdekkene til bil i Motors årlige test i hele tre år på rad. Dette piggdekket til sykkel er heller ikke noe dårlig kjøp. Et bredt og lett dekk som sitter greit på både snø og is. De 240 piggene har god slitestyrke og sitter godt på is og snø.

Mer om dekket: Sportpartner.no og Conti-online.com

Pris pr. dekk: 395 kr.

Et stort, kraftig og billig dekk. De 252 piggene pr. dekk har grei gripeevne på snø og is. Dekket er svært tungt, og det er mye jobb med å ta det av og på. Omtrent som å skifte dekk på en moped, mente testpanelet.

Mer om dekket: Kendausa.com og Eurotex.no

Pris pr. dekk: 199 kr.

Det hjelper lite at Biltemas dekk er billig og har mange pigger (268) når piggene er slitt ned etter bare 50 mil. Testpanelet har forsøkt flere dekk fra Biltema, og alle viser den samme dårlige slitestyrken. Når det er helt nytt, fungerer det imidlertid greit. Dekket er dessuten det tyngste i testen.

Mer om dekket: Biltema.no

Piggdekk til hybridsykkel (28 tommer)
Nokian Hakkapeliitta w240Schwalbe Snow StudKenda Klondyke k1040

Pris pr. dekk: 299 kr.

Et billig og bra dekk, men fester ikke bra nok på is til å nå helt til topps. De 120 piggene er rett og slett ikke mange nok til å gjøre jobben. Dekket ruller imidlertid greit, og langs hele siden av dekket er det refleks - noe alle dekk burde hatt.

Mer om dekket: Cyklon.no og Schwalbe.com

Pris pr. dekk: 499 kr.

Testens beste dekk for hybridsykler. Nokian- dekket med 240 pigger sørger for at det sitter godt både på is og snø. Det er også retningstabilt og sikkert under oppbremsing, akselerasjon og sykling i svinger.

Mer om dekket: Shimano Norge, tlf. 66778010, Suomityres.fi

Pris pr. dekk: 295 kr.

Ikke kjøp dette dekket hvis du kjører mye på snø og is. De 100 piggene pr. dekk er på langt nær nok til å holde deg på to hjul på isen. Da hjelper det lite at dekket både er bra på asfalt og at prisen er gunstig.

Mer om dekket: Kendausa.com og Eurotex.no

Masse pigger - bedre feste: Du bør ha minst 200 pigger i dekket for å kunne sykle sikkert på glattisen eller i snøen. Sykler du mye på asfalt, kan du ifølge På Sykkels testansvarlig Morten Karlsen greie deg med færre pigger. Da kan du imidlertid få problemer med isføre når det først kommer.

Innkjøringstips:

 1. Ikke pump opp dekket for mye. Ha alltid mindre luft i dekkene om vinteren enn hva du ville benyttet på sommerføre.
 2. Kjør forsiktig de første 50 kilometerne slik at piggene får satt seg skikkelig fast i dekket. Fornuftig innkjøring garanterer at piggene blir sittende og holder lenger.
 3. Kjør «mykt», unngå brå akselerasjoner og oppbremsinger.

Kilde: G-Sport

Klargjør sykkelen for vinteren:

 • Skift vaiere på gir og bremser om disse er litt trege. Vaiere som er litt trege selv i mildvær, blir kjempetrege når det kommer frost.
 • Smør kjedet hyppig.
 • Se til at sykkelen er utstyrt med lykter og reflekser.
 • Vask og tørk sykkelen jevnlig. Det er viktig for at sykkelen skal virke når det er snø og frost. Sett sykkelen i et oppvarmet rom slik at den kan tørke helt.

Kilde: Morten Karlsen, På Sykkel

Mindre luft - bedre feste: På de glatteste dagene kan det være lurt å ofre litt fart for bedre feste. Slipp ut litt luft av dekket. Da får piggene en større festeflate med underlaget. Husk også at piggdekk gir dårlig grep på brostein og hellelagte plasser.
VG Nett er ikke ansvarlig for innhold på eksterne sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse