Hovedinnhold

Et eple om dagen kan forhindre hjerteinfarkt

REDUSERER RISIKO: Spiser du ett eple om dagen reduseres risikoen for hjerteinfarkt eller slag med hele 12 prosent, ifølge en ny studie. Foto: HALLGEIR VÅGENES
REDUSERER RISIKO: Spiser du ett eple om dagen reduseres risikoen for hjerteinfarkt eller slag med hele 12 prosent, ifølge en ny studie. Foto: HALLGEIR VÅGENES
Et eple om dagen kan gjøre mye for helsen. En ny studie bekrefter nå det velkjente engelske ordtaket «an apple a day keeps the doctor away».

Denne saken handler om:

Studien, som er publisert i British Medical Journal, er utført av forskere fra Oxford University, skriver Daily Mail.

Studien viser at dersom folk over 50 år med en god helse spiser ett eple om dagen, kan det forhindre hjerteinfarkt.

Forskerne brukte blant annet matematiske modeller for å kartlegge effekten et eple om dagen ville ha. De kom frem til at hvis alle innbyggerne i Storbritannina over 50 år gjorde dette, ville det forhindre totalt 8500 hjerteinfarkt.

Reduseres med 12 prosent

- Viktorianerne hadde rett når de kom på ordtaket «an apple a day keeps the doctor away». Det viser hvor effektfullt små endringer i en diett kan være og at både medisiner og en sunnere livsstil kan utgjøre en stor forskjell i å forhindre hjertesykdommer og slag, sier Adam Briggs, en av legene som bak i studien.

NOK ET GODT ARGUMENT: Professor og overlege Jøran Hjelmesæth mener konklusjonen i studien fra England høres fornuftig ut. FOTO: ALF ØYSTEIN STØTVIG
NOK ET GODT ARGUMENT: Professor og overlege Jøran Hjelmesæth mener konklusjonen i studien fra England høres fornuftig ut. FOTO: ALF ØYSTEIN STØTVIG

Professor og overlege Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, sier at flere studier har vist at inntak av frukt og grønnsaker reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom, og død.

- Konklusjonen i studien fra England høres veldig fornuftig ut. Det er nok et godt argument for å fortsette å spise mye frukt og grønnsaker. Minst to fruktporsjoner og tre grønnsakporsjoner om dagen.

Ifølge Hjelmesæth inneholder frukt mye vitaminer, mineraler og fiber, og lite kalorier.

- I et eple er det bare 80 kilokalorier. I en bolle man kjøper i dagligvarebutikken er det 400 kilokalorier. Så for hver bolle kan man spise fem epler.

Hjelmesæth sier at inntak av frukt og grønt også gir redusert blodtrykk, og dermed redusert risiko for hjerneslag.

Ifølge forskernes beregninger vil risikoen for hjerteinfarkt eller slag reduseres med tolv prosent om man spiste en porsjon med frukt eller grønnsaker hver dag. Om man allerede spiser et eple om dagen, vil man redusere risikoen med ytterligere tolv prosent om man la til enda et eple til den daglige kosten.

Jo mer, desto bedre

Jo mer frukt og grønnsaker du spiser, desto mer beskyttet er man altså mot å dø som følge hjerteinfarkt eller slag, mener forskerne.

Men det er ikke bare å kaste medisinene ut av vinduet selv om du spiser noen ekstra posjoner frukt.

- Det er livsnødvendig at de som har fått skrevet ut medisiner mot høyt kolesterol fortsetter å ta denne medisinen, men alle kan senke risikoen for slag ved å endre livsstilen, sier Peter Coleman, lege ved «The Stroke Association», til den britiske avisen.

500 GRAM OM DAGEN: Norske myndigheter anbefaler alle å spise minst 500 gram grønnsaker, frukt og bær hver dag. Foto: MAGNAR KIRKNES
500 GRAM OM DAGEN: Norske myndigheter anbefaler alle å spise minst 500 gram grønnsaker, frukt og bær hver dag. Foto: MAGNAR KIRKNES

Mindre skadelig kolesterol

I fjor publiserte forskere ved Ohio State University i USA en studie der en gruppe middelaldrende forsøkspersoner som spiste et eple daglig i fire uker, fikk 40 prosent nedgang i nivåene av skadelig kolesterol i blodet.

Denne typen kolesterol er forbundet med en økt risiko for hjertesykdom.

Det er fortsatt usikkert hvorfor epler har denne effekten, men forskerne tror det kan skyldes en type antioksidanter, polyfenoler, som finnes i frukten, ifølge forskning.no.

I 2011 viste en dansk studie - som var basert på dyreforsøk - at epler reduserte mengden av det farlige LDL-kolesterolet i kroppen.

Fem om dagen

Norske helsemyndigheter anbefaler befolkningen å spise minst fem porsjoner tilsvarende minst 500 gram grønnsaker, frukt og bær hver dag. Eple kan gjerne være en eller flere av disse fem. Ifølge den offentlige helseportalen helsenorge.no var det i 2011 kun 22 prosent av mennene og 25 prosent av kvinnene som oppga at de får i seg denne andelen hver dag.

Helseportalen viser til at frukt, bær og grønnsaker gir flere helsefordeler:

**Reduserer risiko for hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes, kreft i tykk- og endetarm.

** Reduserer risiko for hjertesykdom, hjerneslag, metabolsk syndrom og høyt blodtrykk.

** Reduserer risiko for kreft i munn og svelg, strupehode, spiserør, lunge og magesekk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse