Hovedinnhold

- De med stor rumpe lever lenger

STOR BAKDEL=STOR FORDEL: Beoyncé Knowles (i midten) er verdensberømt for å være «bootylicious». Det at hun i tillegg har lite fett på magen, kan gjøre at hun lever lengre. Foto: Afp
STOR BAKDEL=STOR FORDEL: Beoyncé Knowles (i midten) er verdensberømt for å være «bootylicious». Det at hun i tillegg har lite fett på magen, kan gjøre at hun lever lengre. Foto: Afp
(VG Nett) Stor rumpe kan forlenge livet, ifølge dansk forskning.

Denne saken handler om:

BMI

  • BMI står for Body Mass Index
  • Den viser forholdet mellom en persons høyde og vekt.
  • Du finner din BMI ved å dele vekt i kilo på din høyde gangen med seg selv.
  • Personer med BMI på under 18,5 regnes som undervektige, mens personer med BMI på over 25 regnes som overvektige
  • Kilde: Wikipedia

Har du ikke klart å sparke av deg julefettet ennå? Det er ikke nødvendigvis en god idé heller.

En dansk undersøkelse konkluderer nemlig med at fett på blant annet baken kan gi deg noen ekstra år på, ja, baken. De har funnet ut at mens fettet på magen øker risikoen for hjerte - og karsykdommer, er det mulig at fett på hofte, lår og rumpe gjør akkurat det motsatte.

De danske tallene kan være nedslående for både dansker og nordmenn som nettopp har klart å legge øl og rødpølse på hylla.

- Undersøkelsen viser at hvis friske menn og kvinner mellom 50-64 går ned i vekt, så øker de dødeligheten med omtrent ni prosent for hver BMI-enhet de går ned, sier forsker Tina Landsvig Berentzen ved Institut for Sygdomsforebyggelse i København til VG Nett.

Hun legger til at én BMI-enhet tilsvarer omtrent tre kilo.

- Dette er også påvist i andre studier - men det vi har funnet ut som er nytt, er at hvis du klarer å gå ned i vekt rundt livet og ikke så mye ellers, så reduserer du din dødelighet med ni prosent for hver fem prosent du klarer å gå ned rundt livet, sier hun.

Hun mener at det gjør at du kan leve lenger dersom du har mer fett på rumpe, lår og bein, og mindre fett rundt magen.

Ikke bare fett med fett

Funnene er tidligere publisert i det medisinske tidsskriftet PLOS One, men ble ikke kjent i andre medier før denne måneden. Blant annet har de blitt skrevet om på danske Videnskap.dk.

Men en stor bakdel er dessverre bare en fordel dersom det ikke er like mye av magen foran. Landsvig mener grunnen er enkel; fett er ikke bare fett.

- Fettet som er rundt magen er mye farligere, og kan øke faren for hjerte - og karsykdommer. På den andre siden så er fettet rundt hoftene og beina assosisert med lav dødelighet fordi det fettet er veldig forskjellig fra magefettet. Det har innehold som reduserer risikoen for hjerte - og karsykdommer, sier hun.

Hun fant frem til resultatene ved å gå gjennom tall fra den store danske befolkningsundersøkelsen Kost, Kræft og Helbred», hvor til sammen 26.625 menn og kvinner fra 50-64 år ble undersøkt.

- Demper betennelse

Dette er ikke den første studien som påpeker hvor bra det er å ha fett på bakdelen. I januar 2010 hevdet britiske forskere at fett på rumpe og lår var sunt, fordi det hadde en betennelsesdempende effekt.

Det er ikke helt ukjent at de som er for tynne risikerer å dø før de som er litt for tykke. I en norsk undersøkelse som VG Nett har skrevet om tidligere, viste at de litt for tynne kan dø hele tre måneder tidligere enn sine litt overvektige venner.

- Kan være en trøst

Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, synes resultatene er spennende.

- Det kan kanskje være en trøst for kvinner som føler at de har stor rumpe og store lår, at fra et sunnhetsperspektiv så er det ikke så skadelig. Det kan kanskje tvert i mot være beskyttende, sier han til VG Nett.

Hjelmesæth mener ikke det nødvendigvis er bevist at en stor rumpe forlenger livet.

- Men det er en mulighet for at det kan være slik, sier han, og legger til at det er kjent fra før av at magefett er skadelig.

- Magefett er det mest aktive fettet. De fettcellene som er i magen, frigjør mange stoffer som kan skade blodårene og gi hjerte - og karsykdom. De tømmes og fylles mye oftere enn de som sitter på lår og rumpe. I tillegg er det flere betennelsesstoffer som skilles ut fra de fettcellene som er i buken, noe som også øker risikoen for hjerte - og karsykdommer, sier han.

Kan miste magefett med trening

Det finnes dessverre ingen magiske dietter som gjør at du kan fjerne det skadelige magefettet og beholde fettet på rumpe og lår.

- Men hvis du er overvektig og går ned i vekt, så er det magefettet det første som forsvinner. I tillegg så vil fysisk aktivitet hjelpe spesielt på magefettet, det gjelder både aerob og styrketrening. Ved trening kan du redusere magefettet uten å gå ned i vekt fordi du øker muskelmassen og reduserer magefettet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse