Hovedinnhold

Mattilsynet vil tillate mer gift i maten

**Ekspert: Bekymringsverdig **Forbrukerrådet: Kan gi cocktaileffekt

(VG Nett) Mattilsynet ønsker å øke grenseverdiene ytterligere for verdens mest solgte sprøytemiddel. Det får Forbrukerrådet og interesseorganisasjoner til å rase.

Denne saken handler om:

Av:Camilla Tryggestad Visjø 

I disse dager går Mattilsynet gjennom høringsinnspillene til forslaget om å øke grenseverdier av 22 kjemisk-syntetiske sprøytemidler, deriblant glyfosat som brukes til tvangsmodning. Dette innebærer at plantene drepes, slik at bonden kan styre innhøstingstidspunktet for å ta hensyn til for eksempel værmeldinger og ferier.

Hormonforstyrrende

I løpet av kort tid har det blitt samlet inn 12.000 underskrifter mot Mattilsynets forslag

Får Mattilsynet viljen sin, vil det bli mer gift i maten på det norske markedet.

LES SAKEN PÅ VG+ 

Forskere frykter at økt bruk av glyfosat kan være kreftfremkallende, gi fosterskader eller være hormonforstyrrende.

Forbrukerrådet mener dagens metoder for å forstå risiko og teste ut sprøytemidlene er langt ifra gode nok.

- Dette er stoffer som blir i kroppen og kan føre til en cocktail-effekt. Man har per i dag ikke gode nok metoder for å teste ulike samvirkninger av kjemikalier, sier fagdirektør for mat og handel, Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Oikos - Økologisk Norge, Fremtiden i våre hender og Natur og Ungdom er blant de som står sammen med Forbrukerrådet i høringsuttalelsen.

Blir grenseverdiene økt vil dette i første omgang få konsekvenser for linser importert fra USA og Canada.

Marek Cuhra, forskningsstipendiat ved GenØk - Senter for biosikkerhet og ved Universitet i Tromsø, er i ferd med å avslutte et større forskningsprosjekt om glyfosat. Han mener Mattilsynets forslag er bekymringsverdig.

Studert rotter

- Vi vil få flere giftige matvarer. Dette vil ramme bredt, da glyfosat ikke bare brukes i bønner og linser, men også poteter og hvete. Mattilsynet setter spesifikke grenseverdier for hvert produkt, sier han.

Cuhra forteller at forskere har studert rotter og funnet at det er en signifikant overdødelighet hos dem som har blitt utsatt for selv små mengder Glyfosat.

- I tillegg har man oppdaget kreft i melkekjertler og indre organer. Det skal også ha en sammenheng med livsstilssykdommer, ifølge noen forskere.

Mattilsynet ønsket ikke å kommentere saken i går.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse