Hovedinnhold

- Antidepressiva gjør mer skade enn nytte

KAN SKADE: Antidepressiva kan være mer til skade enn nytte, viser en ny forskningsrapport. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix
KAN SKADE: Antidepressiva kan være mer til skade enn nytte, viser en ny forskningsrapport. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix
300.000 nordmenn brukte antidepressiva i fjor, men en ny studie konkluderer med at bivirkningene veier tyngre enn effekten.

Denne saken handler om:

Tall fra Reseptregisteret viser at det har vært en økning i bruken de siste årene, og siden 2005 har totalforbruket økt fra 82 til 97 millioner doser årlig. I 2011 var det dobbelt så mange menn som kvinner som brukte antidepressiva, skriver Dagbladet.

Forskningsstudien som er publisert i tidsskriftet Frontiers in Psychology, fastslår at antidepressiva forstyrrer en rekke prosesser i kroppen som reguleres av serotonin, skriver avisen. Serotonin er et signalstoff i nervesystemet, og studier har vist lavt serotoninnivå i hjernen hos deprimerte.

En av forskerne bak studien sier man må bli langt mer forsiktig med den utstrakte bruken av slike legemidler.

Professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Jørgen Bramnes, sier han så langt ikke har sett noen rapporter som viser at bivirkningene overskygger fordelene. Han tror en av årsakene til at bivirkningene vektlegges i så stor grad i denne studien, er at mye av forskningen på slike legemidler benytter et utvidet definisjonsbegrep.

- Det er forskjell på en alvorlig depresjon og naturlige sorgreaksjoner eller svingninger i humøret. Ved tilstander som lett går over av seg selv, vil bivirkningene kunne veie tyngre, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse