Hovedinnhold

Ny forskning: Genene kan gjøre deg fornøyd

TILFREDS AV TRENING: Fysisk aktivitet er noe av det som kan gjøre deg mer tilfreds dersom du ikke er født med en god dose lykkegener. Foto: Illuestrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB SCANPIX
TILFREDS AV TRENING: Fysisk aktivitet er noe av det som kan gjøre deg mer tilfreds dersom du ikke er født med en god dose lykkegener. Foto: Illuestrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB SCANPIX
(VG Nett) Genene er med på å bestemme om du er tilfreds eller ikke, viser en ny norsk undersøkelse.

Forskerens fem lykketips

  • Knytt bånd, ta vare på venner og familie og invester tid og omtanke i relasjonene. Forskning viser mest av alt at nettopp det med å ha bånd og relasjoner til familiene våre er det som er sterkest knyttet til det å ha et godt liv.
  • Vær aktiv! Finn en fysisk aktivitet du kan ha glede av; noen ganger er det bare å sette seg i en park, andre ganger er det en hard treningsøkt.
  • Vær oppmerksom. Se på det som skjer rundt deg og legg merke til det som bobler opp inni deg. Vær til stede i livet ditt.
  • Fortsett å lære. Det å lære nye ting og å mestre dem synes å være utrolig tett knyttet til det å oppleve glede. Du kan lære deg å bytte dekk på bilen, for eksempel. Det gir en mestringopplevelse, samtidig som det å lære noe nytt kan være morsomt i seg selv.
  • Gi! Det å bidra for andre mennesker synes nesten å være tettere koblet til det å oppleve lykke enn det å gjøre noe positivt for seg selv. Når du gir forsøkspersoner penger til å bruke på andre så blir de mer fornøyde enn når de bruker det på seg selv.

- Det er lettere for noen å være lykkeligere enn andre, noen ser ut til å ha en god slump med "lykkegener". Folk som har mange "lykkegener" tåler muligens negative utfordringer bedre enn andre og har lavere sannsynlighet for å bli deprimerte, sier lykkeforsker Ragnhild Bang Nes fra Divisjon for Psykisk Helse ved Folkehelseinstituttet til VG Nett.

Hun er førsteforfatter på en stor, norsk studie, som forsøker å sette fingeren på hvorfor noen ser på glasset som halvfullt og andre insisterer på at det er halvtomt.

De fant ut at de som er tilfredse med livet har mindre sjanse for å bli deprimerte enn andre - og omvendt.

- Hvordan vi har det her og nå er også påvirket av hva vi holder på med. Hva vi til enhver tid gjør, hva vi prioriterer og hvem vi er sammen med har stor betydning for hvor godt vi har det. En strålende fargesprakende høstdag eller en hyggelig lunsj med kollegaer kan ha stor betydning for alle og enhver, sier hun.

Topper ikke lykkestatistikken

Da VG i sommer målte lykkenivået hos nordmenn, svarte de fleste at det var nettopp andre faktorer, som mer fritid og høyere lønn, de trengte for å bli lykkelige.

For på tross av at Norge gang på gang blir kåret til verdens beste land å bo i, så havner vi sjelden på førsteplass på kåringer av de mest lykkelige folkeslagene. Den nye studien har målt tilfredshet, som ikke er helt det samme som lykke, skal vi tro forskeren bak.

PROTOKOLL: Hvilket terningkast gir du livet ditt? 

- Noen definerer lykke som tilfredshet med livet, mens noen andre mener tilfredshet er en viktig komponent av lykke. Lykke kan også være disse glimtene av lykke, nytelse eller begeistring, sier hun.

- Hva er tilfredshet da?

- Tilfredshet kan være korte glimt av lykke men også en mer stabil, positiv grunnstemning, å være fornøyd med måten man lever livet på, forklarer Nes.

- I undersøkelsen har vi målt den stabile grunnstemningen.

Tidligere undersøkelser har vist at de som er tilfredse på ett tidspunkt i livet, gjerne er det senere også.

- Denne stabile tendensen til å se lyst på livet er i stor grad påvirket av gener som vi bærer med oss, sier Nes.

2800 tvillinger

I studien, som publiseres i Journal of Affective Disorders, har Nes og flere andre forskere intervjuet rundt 1400 tvillingpar, både en-og toeggede.

- Når vi sammenligner disse tvillingparene, kunne vi beregne hvor mye tilfredshet og depresjonrisiko som er knyttet til henholdsvis arv og miljø og hvor mye av sammenhengen mellom tilfredshet og depresjon som henger sammen med gener og miljø.

Tvillingene er intervjuet med spørreskjemaer, i tillegg til at de har deltatt i psykiatriske intervjuer.

Undersøkelsen konkluderer med at 72 prosent av forskjellene i tilfredshet og 34 prosent av forskjellene i depresjon er forårsaket av gener.

- Gener er altså viktige for hvorfor vi er forskjellige i vår tilfredshet og sårbarhet for depresjon, sier Nes.

Fem «lykkeknep» om dagen

Forskeren synes det er viktig å få frem at på langt nær all tilfredshet har med gener å gjøre.

- Det er mye man kan gjøre med livet sitt for å oppleve mer glede og tilfredshet, sier hun.

- Hva kan man gjøre for å bli mer tilfreds?

- For noen år siden ble det laget en slags hverdagslykkens fem om dagen (som helsens fem frukter og grønt om dagen). Det er enkle råd eller invitasjoner til å prøve ut ting som forskning viser er nært knyttet til det å føle glede,

Se lykketipsene i faktaboksen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse